Overhandiging RTV Slos archief

| 5 juni 2015

bandrecorderIn een bijzondere uitzending van RTV/SLOS werd zaterdag 30 mei 2015 het archief van de lokale omroep overhandigd aan het Historisch Centrum Overijssel. Met deze uitzending werd ook het startsein gegeven voor de viering van het dertig jarig jubileum van RTV/SLOS.

De interviews en de officiële overhandiging van het archief werden afgewisseld met bijdrages van Hans Bogers, die liedjes over het wel en wee van de Slos in de loop der jaren ten gehore bracht.

Roland de Jong van het Historisch Centrum Overijssel, dat gevestigd is in Zwolle en Roel Lensen van het gemeentearchief van Steenwijkerland gaven in interviews met Ria van Hien en Lucie Otten uitvoerig uitleg over het belang van het bewaren en opslaan van informatie. Het archiveren van documenten, beeld- en geluidsmateriaal is voor onze samenleving onmisbaar. Zeker in een tijd waarin we worden overspoeld door informatie. Jammer genoeg is er heel veel materiaal, dat niet gearchiveerd wordt, omdat mensen er het belang niet van in zien. Dat is jammer, want dat alles draagt bij aan meer kennis over het tijdsbeeld. Naast het archiveren is de gemeente Steenwijkerland met behulp van vele vrijwilligers begonnen aan het digitaliseren van bestaande oude archieven. Een gigantisch project, dat veel tijd vergt, maar dat dankzij de inzet van vele vrijwilligers gestaag vordert. Bijkomende effecten van dit project zijn, dat de belangstelling voor de archieven toeneemt en dat ze in de loop der jaren steeds toegankelijker zijn geworden.

Na de interviews werd het archief door de voorzitter van RTV Slos Jan Vermeulen op symbolische wijze overhandigd aan Roland de Jong. Vermeulen zei blij te zijn, dat de archieven hiermee in goede en ook veilige handen zijn gekomen.

Na een muzikale ode aan voormalig wethouder Anne Beeltje werd deze feestelijke bijeenkomst afgesloten.

Tegelijkertijd werd het startschot gegeven voor de volgende activiteit in het kader van het 30jarig jubileum van RTV/SLOS. In een zes uur durende uitzending werden aan de hand van allerlei geluidsfragmenten en verhalen vele herinneringen opgehaald.

In het als mini tentoonstelling ingerichte slosgebouw zullen het komende jaar nog vele jubileum activiteiten plaatsvinden, zoals een opendag op 26 september een marathon uitzending in het tweede weekend van november.

 

Label: , , , , , ,

Categorie: Nieuwe berichten, Omroepnieuws, Programmanieuws