Alphen aan den Rijn door Hans Bogers

| 18 juli 2016

Hans Bogers column gesp.In deze tijd, waarin de verschrikkelijkste rampen tegenwoordig zelfs dankzij die vermaledijde sociale media zich voor je ogen afspelen, is het voor mij als lokale columnist soms moeilijk er niet iets over te schrijven. De gedachten, dat er toch wel veel aandacht aan gegeven zal worden en dat mijn mening daarin er niet echt toe doet, hebben die twijfel dit keer na een lichte aarzeling weggenomen en mij weer op het pad van de obligate, doordeweekse columnschrijverij gezet. Om mij los te maken van die schokkende gebeurtenissen in Frankrijk en mijn column daardoor niet te zeer te laten beïnvloeden, heb ik de lijst van gespreksonderwerpen voor de komende uitzendingen van Kopwijzer nog maar eens doorgenomen en daarbij kwam ik als onderwerp de herdenking van de vijftigste sterfdag van de beroemde dichter JC Bloem tegen en ik bedacht me, dat er in Alphen aan den Rijn, waar Bloem werd geboren vast ook de nodige aandacht gegeven zou worden aan deze kampioen van de zwaarmoedigheid. Ik zocht daarom via google even wat informatie op over die Alphense ontwikkelingen. En wat ik las, deed me deugd, want ook in Alphen, nou niet bepaald het culturele hart van Nederland, zou JC Bloem herdacht  worden met het aanbrengen van een plaquette aan zijn ouderlijk huis in Oudshoorn en daarnaast met nog heel veel andere activiteiten in een project , ( ze noemen tegenwoordig alles overigens een project, maar dat terzijde) dat tot 10 mei volgend jaar zal duren, want dat is de dag waarop Bloem 130 jaar geleden werd geboren. Prachtig. Maar toen ik las hoe dit programma tot stand is gekomen en met name de rol van het gemeentebestuur daarin, toen rezen me de haren toch wel te berge. Dat was Alphen op z’n smalst, of misschien wel, maar niet te hopen, op z’n breedst. Een niet nader te noemen wett’nholder had op Wikipedia gelezen, dat Bloem niet helemaal brandschoon was en daarom wees hij alle verzoeken om gemeentelijke medewerking mordicus van de hand. Geen geld! Geen aandacht! Nou strekt het de wett’nholder tot eer, dat hij kan lezen, maar Wikipedia als betrouwbare informatiebron? Dat is toch wel wat zwakjes. En burgemeester Liesbeth Spies, die ik ooit als jonge deerne nog zag basketballen, die net als ik van de onvergetelijke Mies Dubbeldam Nederlandse les heeft gekregen en die tijdens die lessen net als ik vast wel eens iets gehoord moet hebben over deze grote dichter, die zou toch zeker achter zo’n herdenking hebben moeten staan? Kennelijk niet. En van good old wett’nholder Gerard van As met wie ik mij ooit voorbereidde op het HBS-examen was enig cultureel inzicht eigenlijk ook niet te verwachten. Maar gelukkig is, met dank aan Alphens Bloemfanaten, alles toch nog goed gekomen en bleek de herdenking van JC Bloem geen brug te ver.

Label:

Categorie: Column