De Inspreker door Hans Bogers

| 23 april 2017

Voor de broodnodige inspiratie de Beatles maar eens opgezet. Dankzij de verworvenheden van de IT  is dat tegenwoordig een fluitje van een cent. Geen gedoe meer met Cd’s en zo, maar gewoon even aanklikken of hoe je dat ook mag noemen.  Inspiratie opdoen, ja, dat is niet altijd even makkelijk ook al gebeurt er altijd en overal heel veel. Inspiratie is als een klik, die je moet krijgen met een onderwerp, of een gebeurtenis, en dat is meer dan het waarnemen daarvan alleen. Maar soms krijgt een mens zoveel kliks, dat hij van voren niet weet, dat hij van achteren leeft. Een van de inspiratiebronnen voor het schrijven van mijn columns is toch met enige regelmaat de politiek. Vanaf de dag, dat ik hier in Steenwijk kwam werken, en dat was op 1 februari 1986, ben ik op een of andere manier bij bestuur en raadspolitiek betrokken geweest. Als korpschef, als lid van het stembureau, als lid van het managementteam, als beleidsambtenaar van Jurriën Jan Hoeksema, in een dubbelrol als lid van Fragment, als lid van een raadscommissie en als slosmedewerker.  Ruim dertig jaar alweer, niet dat het altijd even boeiend was, zeker niet ( het was en is soms wel eens oervervelend), maar het heeft me altijd geïnteresseerd en dat doet het nog steeds. Er is in die jaren natuurlijk heel veel veranderd,ten goede en ten kwade, maar als ik daar over zou gaan schrijven, zou ik een heel boek vol kunnen pennen. En dat moet maar niet. Raadsleden zijn gekomen en gegaan, net zoals colleges en ambtenaren. Hete hangijzers koelden af, maar raakten onverwacht weer verhit; partijen werden groter en kleiner of verdwenen van het politieke toneel om toch weer terug te komen. D66 bijvoorbeeld, deed een paar jaar niet mee maar na een comeback zit die club weer stevig in het zadel. Een voorbeeld, dat gevolgd lijkt te gaan worden door Groenlinks van Ronald van Vlijmen, de SP en Gemeentebelangen van good old Jannes Mulder. En wellicht staan er voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wel een jongeren- en een ouderenpartij op, die de gemeentelijke politiek op een nieuwe manier kunnen inspireren. Een ontwikkeling, die prachtige beelden oproept, zoals opa, die onder het koperen dak in een heftig debat is verwikkeld met zijn al dan niet ontaarde kleinzoon. Ja het kan allemaal, en terwijl in Den Haag, de landelijke jongens en meisjes zich

bezighouden met het grote politieke informatie- en formatie proces zo gaan wij hier in Steenwijkerland ons zo langzamerhand klaar maken voor onze lokale strijd.

Een strijd, die al een beetje begonnen lijkt met de inzet van insprekers in commissie- en raadvergaderingen, die onverbloemd de loftrompet steken over het huidige gemeentelijke beleid en over hun betrokkenheid daarbij.

Label:

Categorie: Column