De Dames Groen door Hans Bogers

| 26 september 2017

Het was een indrukwekkend schouwspel, donderdagmiddag 31 augustus 2017. Een dag om te onthouden.  Net als die avond ergens  in oktober 2000. En de link, het verband tussen die twee dagen? Die twee hoogtepunten in tijd? Die onvergetelijke momenten in mijn ondermaanse bestaan?

Ik hoor het Jannes Mulder nog zeggen: DE DAMES GROEN. En hij zei dat op de benefietavond ‘Geef Ans een Kans’, waar hij als veilingmeester allerlei diensten aan de man bracht om geld in te zamelen. Geld voor Ans, die alleen nog maar aan haar wrakke rug geopereerd kon worden in Amerika. Van allerlei diensten waren er te koop. Om maar wat te noemen: een proefles van Dick de Vries, het behangen van een kamer door Henk Visser. En nog veel meer. Zoals te verwachten werd van mijn persoonlijke aanbod geen gebruik gemaakt, maar voor het overige was het een zeer geslaagde avond en Ans loopt vandaag de dag  als een kievit door de straten van Steenwijk. Toen die avond op z’n einde liep en het tijd was om op te ruimen, toen waren het de dames Groen, die enthousiast hun handen uit de mouwen staken en onvermoeibaar rondhollend alle bekertjes en andere her en der rondslingerende troep ver-zamelden. Aangemoedigd door Jannes Mulder. Een prachtig beeld. Een onvergetelijk beeld. Sophie, Fabienne en Justine.

En tóen die donderdagmiddag op 31 augustus 2017. 17 jaren later. Ik wandelde door de Oosterstraat toen daar opeens bijna alle leven leek te bevriezen. Breeduit liepen ze daar. Doemden ze op. Het leek alsof met hun komst alle andere wandelaars uit het straatbeeld werden weggezogen. Een indrukwekkend beeld. Alsof de volle breedte van de straat werd ingenomen door een strak marcherend ME peloton. In zwart tenue. Ik ging wat dichter aan de kant staan, alsof ik onbewust voelde getuige te zijn van een machtig moment. Clouseau zou er zo een tophit van hebben kunnen maken. ‘Daar gaan ze’ Sophie, Fabienne en Justine.En wat deden ze eigenlijk  daar in de Oosterstraat. Was het marcheren, paraderen, flaneren? 3 kokette Katinka’s? Ik kan er het juiste woord niet voor vinden, maar indrukwekkend was het zeker.

En in die 17 jaren tussen deze twee momenta? O ja, ook in die jaren heb ik het genoegen gehad de dames Groen te mogen aanschouwen. Gewoon in de stad. Soms op een foto in het Olde Wief. En een paar jaar geleden, mocht ik ze zelfs interviewen toen ze optraden als gastvrouw bij het jaarlijkse festijn met de naam Preuvenement. Maar geen van die momenten haalde het bij die 31ste augustus in de Oosterstraat. Ja zelfs de koffertjesjuffrouwen van de miljoenenjacht vielen bij deze onvergetelijke  show in het niet.

Waar Steenwijk groot in kan zijn.

Label:

Categorie: Column