Militair in Mali: Gao’s Blog, Midtermfeest

| 11 oktober 2017 | 0 Reacties

Week 10: deel 1 van het Midtermfeest.

Eindelijk is het dan zover, de helft van de uitzending zit erop, niet alleen voor ons in Mali maar zeker ook voor het thuisfront wat in zekere zin ook hun eigen uitzending beleeft.

Wat gaan we dan precies doen als we op de helft zijn?
Dat kan variëren van helemaal niets tot groot uitpakken met festiviteiten en leuke doe-dingetjes voor zowel het uitzendgebied als thuis in Nederland op een kazerne. Welnu, er is gekozen voor 2 datums om dit heuglijke feit te vieren. Voor Nederland is gekozen voor de 7-de oktober (afgelopen zaterdag) en voor Mali doen we het op de 14-de oktober uiteraard hier op Camp Castor, maar daar kom ik volgende week op terug met een uitgebreide reportage met foto’s en feitjes. Nu eerst Nederland en het thuisfront die in grote getale gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging om te verzamelen op een kazerne te Stroe. Deze dag stond in het teken van een live video verbinding met Mali waar ons thuisfront daadwerkelijk contact kan heeft met Mali en met hun relatie.

Hier in Mali is alles opgetuigd met drie levensgrote televisies en uiteraard een camera om alle beelden uit te kunnen zenden naar Nederland toe. We hebben hier gekozen voor de “einsatzkantine” van de Duitsers, dit was eerst de kantine van de Nederlanders maar is inmiddels overgedragen aan de Duitsers en heeft meteen een nieuwe naam gekregen. De drankjes zijn het zelfde en de accommodatie is ook geen klap veranderd, het enige is dat je nu moet doen voor je colaatje is in het Duits bestellen wat voor ons Nederlanders geen probleem is, voor ons Nederlanders niet nee. In Nederland was in de hal van de locatie een grote televisie opgesteld en konden de mensen al een glimp opvangen van de verzamelde militairen in de bar. Naast die televisie lag ook een microfoon om direct contact te maken met Gao en dan speciaal met iemand die herkend werd in de menigte van militairen. Dit leverde uiteraard zeer leuke momenten op als de kleine kinderen eindelijk weer Pappa zagen en hele verhalen in de microfoon vertelden, nog maar te zwijgen van de vriendinnen en ouders waar de “oooh , wat is hij bruin” of “aaaaah, wat een (lelijke) baard tot “oeioei, wat zie je er lekker uit, zo slank geworden” de boventoon voerden. Kan ook niet anders want het lint met gekleurde T-shirts blijft lopen op de doorgaande wegen hier op Camp Castor en enkele scheermesjes hebben al een tijdje vakantie (waterbesparing zullen we het maar noemen).

Na verloop van tijd begon het officiële gedeelte en maakte de commandant in Nederland contact met Gao voor een volle zaal met thuisfront.

Onze commandant hier vertelde over het reilen en zeilen op Castor en hoe we hier leven en werken.

Op het laatst mocht een militair nog een minuutje of 5 voor zijn 3 dochters gebruiken om hun een kado te overhandigen vanwege het feit dat zij twee dagen later de leeftijd bereikten van 18 jaar. Op zich niet zo schokkend zij het niet dat het een eeneiige drieling betrof, wat het toch wel een beetje speciaal maakte.

Na deze afsluiting konden de mensen leuke dingen doen in afwachting van de 1 op 1 verbinding in een besloten ruimte met hun relatie. Zo waren er twee marechaussee voertuigen waar iedereen in kon en mocht rijden inclusief sirene en blauwblauw, een prachtig opgezet gedeelte voor het lasergamen en uiteraard het prima georganiseerde crea-bea moment. Verder kon het thuisfront weer pakketjes inleveren bij de Militaire Post Organisatie (MPO) vol met lekkere dingen en lectuur om ons hier een stukje thuis te kunnen geven. En een lekkere droge worst of een zakje borrelnootjes gaat er altijd wel in en niet te vergeten de oh zo gewilde koffiecupjes, want de Duitse collega’s die er nu zitten hebben al helemaal geen verstand van koffiezetten. We verzamelen de koffie al om een weg te kunnen aanleggen naar Bamako, eentje zonder kuilen en stenen. Volgende week de midterm zoals we die in Camp Castor hebben gevierd, dat beloofd weer de nodige leuke uitschieters.

Tot volgende week.

Arnold

Foto’s: Dirk Brans

De komende weken kan u op indekop.nl en RTVSLos.nl wekelijks een blog lezen van een beroepsmilitair. Hij zal ons een kijkje geven in het leven van een militair op uitzending, hij is augustus vertrokken voor 4 maanden naar Mali. De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.

Categorie: Nieuwe berichten