Steenwijkerland ontvangt rijksbijdrage voor twee projecten in de ‘Regio Deal’: ‘smart’ station Steenwijk & European Wetland Center
Vorige week besloot Regio Zwolle om 1,75 miljoen te reserveren vanuit de Regio Deal Regio Zwolle voor het project ‘Station Steenwijk als aantrekkelijk mobiliteitsknooppunt en 2 miljoen voor de realisatie van het European Wetland Center in Ossenzijl. Wethouder recreatie en toerisme Bram Harmsma: “met het ‘intercitystation 3.0’ als poort naar de regio en het European Wetland Center als attractie van wereldallure zet de gemeente fors in op toeristische en dus ook economische ontwikkeling. Omdat die projecten de regio ver te boven gaan, is rijkssteun noodzakelijk. Daarom heeft Steenwijkerland deze twee paradepaardjes ingebracht in de Regio Deal van de Regio Zwolle. “
European Wetland Center
De gemeente wil met toerisme bijdragen aan welvaart en welzijn voor haar inwoners. Beide projecten passen naadloos in de ambitie van de gemeente om toeristische kansen te verzilveren en tegelijkertijd rekening te houden met een goede balans tussen economie, ecologie en leefbaarheid. Deze ambitie vraagt om iconische attracties naast de toeristenmagneet Giethoorn. Het European Wetland Center in Ossenzijl kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Beleving van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras staat hier centraal. Het wordt het eerste experience center in z’n soort in Europa dat de veeleisende toerist verleidt om er naar toe te gaan. Want naast ‘experience’ kan er ook vergaderd worden, het wordt een plek voor educatie en spel, men kan er overnachten en gebruik maken van wellness. Het is bovendien een belangrijke uitvalsbasis voor begeleide excursies en praktisch startpunt voor veel vaar-, fiets- of wandeltochten door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Alles op een schaal die bij de plek past en vooral gericht op bezoekers met interesse in cultuur en landschap, die langer verblijven en meer besteden. Bram Harmsma: “bij dit project zijn de inwoners van Ossenzijl nauw betrokken. Het European Wetland Center zorgt natuurlijk voor een toename van bezoekers en kan dus ook effect op de leefbaarheid in Ossenzijl hebben. Inwoners maken zich hier zorgen over. We nemen hen, onder andere via plaatselijk belang Ossenzijl, mee in de plannen. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar de beste plek om te parkeren en de rijroutes die bezoekers nemen. “
Station Steenwijk: van onaantrekkelijk station tot gastvrij knooppunt
Wethouder Mobiliteit/verkeer en vervoer Marcel Scheringa: “om bezoekers te verleiden om langer te verblijven zetten we naast iconische attracties ook in op slimme mobiliteit en slimme gastvrijheid. Station Steenwijk heeft daarin een centrale plaats. Nu nog een onaantrekkelijk intercitystation, maar in de toekomst een aantrekkelijk knooppunt van duurzame mobiliteit. Dus: het vervoer van de toekomst. Denk aan e-bike, step, deelauto’s en nieuwe waterverbindingen.” Vanaf het station maken reizigers gebruik van een praktische en comfortabele mix van milieuvriendelijke vervoersvormen. Hop on-hop off, dankzij een uitgebreid netwerk van overstappunten op land en water in de regio. Het station moet zo de centrale schakel worden waar de toerist al meteen wordt verleid om de bezienswaardigheden en attracties in een grotere regio te bezoeken. Om de gast optimaal te bedienen zetten we smart mobility en smart hospitality in. Reis- en regio-informatie via de app. Alles up-to-date bij de hand, op je eigen smartphone. Extra slim: niet alleen digitale data van Steenwijkerland, maar ook van de ‘buren’ buiten onze gemeente- en provinciegrenzen. Zo worden we de eerste plattelandsregio in Nederland die slimme gastvrijheid (smart hospitality) gezamenlijk aanpakt.
Kansen verzilveren en grenzeloos gaan voor goud
Toerisme is wereldwijd de belangrijkste groeisector en ook na Corona blijft de vrijetijdseconomie een belangrijke pijler van de economie van Steenwijkerland. Daarom investeert de gemeente met haar partners in de Regio Zwolle (ondernemers, onderwijs en overheden) in productontwikkeling, mobiliteit en gastvrijheid, maar ook in de Human Capital Agenda, omdat beschikbaarheid van gekwalificeerde werknemers uiteindelijk het succes bepalen. Samen met onze buurgemeenten (Overijssel, Drenthe, Friesland, Flevoland) gaan we voor de uitdaging om vijfsterrentoerisme te ontwikkelen dat de hele regio versterkt. Zo werken we nauw samen met buurgemeente Westerveld aan de projecten Smart Mobility en Koloniën van Weldadigheid. Wethouder Smidt van de gemeente Westerveld: “het gaat om de beleving van het gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Het sociale experiment van Johannes van den Bosch (de voorloper van de verzorgingsstaat) had hier ruim 200 jaar geleden zijn historie. De eerste kolonisten vonden in de Vrije Koloniën een nieuwe toekomst. Nog steeds liggen er in dit gebied wortels van heel veel mensen. Door hier intensief samen te werken met ondernemers zorgen we voor een duurzame economische vooruitgang van het gebied. Met hopelijk in de toekomst een Unesco-Werelderfgoedstatus.”
Verleid de bezoeker om het hele gebied te verkennen, met respect voor de natuur
Harmsma: “de grootse aantrekkingskracht van ons gebied vormt ook onze kwetsbaarheid. De schoonheid van Giethoorn, de iconische waarde van Weerribben-Wieden; we moeten er zuinig op zijn, tegelijk zijn het onze bijzonderste plekken. Laten we de bezoeker dan ook vooral verleiden het hele gebied te verkennen, met respect voor de natuur. De toeristische ontwikkeling kan een positieve bijdrage leveren aan de regionale economie en leefbaarheid.” Daarmee passen beide projecten naadloos in de visies die zijn vastgesteld door de gemeenteraad: de toeristische visie van Weerribben-Wieden en de toekomstvisie Giethoorn. En de ambitie om het gebied door te ontwikkelen tot een Nationaal Park van Wereldklasse.
De Regio Deal Regio Zwolle omvat achttien projecten met een investeringsbijdrage van 22,5 miljoen vanuit het Rijk. Voor ieder project is een bijdrage gereserveerd. De vervolgstap voor de projecteigenaren – meestal gemeenten – is het doen van een subsidieaanvraag onder de Algemene Subsidie Verordening (ASV). Als netwerksamenwerking heeft Regio Zwolle deze procedure bij de provincie Overijssel belegd. Zodra de subsidieaanvraag voor een project is gehonoreerd, kan het project van start.