Natuurwerkdag op 4 november in De Weerribben

| 13 oktober 2017 | 0 Reacties

Zagen, snoeien en zweten voor moerasbewoners
De eerste zaterdag van november wordt het jaarlijkse evenement Nationale Natuurwerkdag georganiseerd. Staatsbosbeheer stelt dit jaar een locatie in de Weerribben beschikbaar voor iedereen die in de frisse buitenlucht aan de slag wil. Met behulp van zagen, snoeischaren en schoppen kunnen deelnemers meehelpen om een dichtgroeiend moeras weer open te maken. Via een boot zal naar de werkplek midden in De Weerribben gevaren worden.

Werken in De Weerribben
Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer helpt u mee om een moerasgebied in de Weerribben leefbaar te houden voor de vele vogelsoorten die daar leven. Sommige stukken groeien langzaam dicht met bomen en struiken. Om dit te voorkomen gaan we de deze verwijderen. Hierdoor wordt het leefgebied voor bijvoorbeeld de roerdomp, blauwborst, slobeend, wulp, kluut, lepelaar en purperreiger veilig gesteld. We maken er een gezellige dag van en bieden deelnemers lunch, koffie en thee aan. Landschap Overijssel zorgt voor het gereedschap om mee te werken. Het is een dag voor jong en oud om samen de natuur eens op een andere manier te beleven. Trek je laarzen aan en help mee!

De Weerribben als landschap
Het natuurgebied De Weerribben is ontstaan door het winnen van turf dat gebruikt werd als brandstof voor ovens en kachels. Menselijke activiteit heeft het gebied gemaakt zoals het nu is. Als we dit gebied niet onderhouden, verdwijnt het karakteristieke landschap en groeit alles dicht. Voor de biodiversiteit is het beter als er variatie is in begroeiing. Daarom nodigen we iedereen uit zich aan te melden voor deze natuurwerkdag en mee te helpen aan het behoud van dit unieke landschap.

Aanmelden
Om ter plekke goed overzicht te houden kunnen maximaal 40 deelnemers meedoen. Daarom dienen de deelnemers zich vooraf aan te melden via www.natuurwerkdag.nl/locatie/weerribben.

De start is om 09.30 uur en het duurt tot 14.30 uur. Er wordt verzameld bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Kalenberg, en daar zal een boot klaar staan. Voor een lunch wordt gezorgd en de deelnemers dienen zelf te zorgen voor werkkleding en laarzen. De organisatie regelt gereedschap en handschoenen.

Foto: Natuurwerkdag

Categorie: Nieuwe berichten