Leerlingen Dingstede ‘harde werkers’ in het trilveen
Alle tweedeklassers van scholengemeenschap Dingstede uit Meppel werken deze week een dagdeel in De Wieden. Ze hooien het stuk trilveen dat de school enkele jaren geleden adopteerde. “De leeringen werken zo hard dat we nog wat extra hectares moeten zoeken…”, zegt Roelof de Jonge van Natuurmonumenten donderdagmiddag.
Dingstede ontdekte De Wieden ooit als locatie voor maatschappelijke stages. Ondanks dat die niet meer verplicht zijn, komen de tweedejaars leerlingen nog steeds elk jaar naar de werkschuur aan de Reeënweg. Ook dit jaar komen veel van de meer dan tweehonderd leerlingen in een andere wereld terecht. “Weinig bereik”, zegt een leerling bijvoorbeeld als hij op zijn smartphone kijkt.
Verder hebben de leerlingen het prima naar de zin in De Wieden, zegt De Jonge. “Dit zijn zeer gemotiveerde en geïnteresseerde klassen. Ze werken ook bijzonder hard. Normaal gesproken doen we zes dagdelen over de zes geadopteerde hectares, maar nu waren we na twee dagen klaar.” Al treffen de leerlingen het wat dat betreft met de weersomstandigheden. Tot en met woensdag was het droog in De Wieden. “Dat maakt het werk wat lichter, omdat er minder vocht in het hooi zit. Maar ook met de regen van vanochtend bleven ze gemotiveerd.”
De Jonge vertelt zijn verhaal donderdagmiddag, als de volgende groep is gearriveerd. Die laat hij kort wat beelden uit De Wieden zien. De ontstaansgeschiedenis van het gebied leerden de jongeren al op school. “De Wieden is het grootste natuurgebied van Natuurmonumenten: twaalfduizend voetbalvelden groot”, legt De Jonge uit, voordat hij foto’s laat zien van onder meer de zwarte sterns, kale jonker en de zilveren maan. “Die zeldzame vlindersoort komt relatief veel in De Wieden voor. Hij heeft dit type landschap nodig. Daarom is jullie werk heel belangrijk.”
Dan wordt het tijd voor de praktijk. “Wie weet wat een hark is?”, vraagt De Jonge en tot zijn opluchting gaan er veel vingers de lucht in. Na een korte instructiefilm gaan de leerlingen aan boord van een werkschuit waarmee ze naar het hooilandje worden gevaren. Daar steken ze een paar uur de handen uit de mouwen. Als afsluiting bezoeken ze nog de aalscholverskolonie die even verderop ligt.
Vrijdag komen uiteindelijk de laatste groepen van Dingstede naar de Reeënweg.