Trage vragen in het euthanasiedebat
Wie had dat kunnen bedenken in 2002, toen de euthanasiewet van kracht werd? In het begin vormde de wet een haag om de barmhartigheid van de arts die zijn patiënt wilde verlossen uit ondraaglijk lijden. Nu zijn we meer dan vijftien jaar verder. Dementerende mensen, zij die gebukt gaan onder een psychiatrische stoornis en mensen die lijden aan de hoge ouderdom kunnen vandaag de dag ook een beroep doen op de wet. En in 2016 zijn er plannen gelanceerd voor een apart juridisch kader waardoor mensen die niet lichamelijk ziek zijn maar hun leven wel als voltooid beschouwen, eveneens geholpen kunnen worden bij het sterven. Niet langer de barmhartigheid van de dokter, maar de zelfbeschikking van de patiënt lijkt leidend principe te zijn geworden bij de beoordeling van een verzoek om levensbeëindiging.
Op deze avond wordt u bijgepraat over de recente ontwikkelingen in het debat over euthanasie en voltooid leven. Bovendien is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
De inleiding van de avond wordt verzorgd door Dr. Annemarieke van der Woude. Zij is theoloog. En werkte tien jaar als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Thans is zij als predikant verbonden aan de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek. Over vragen rond het levenseinde schreef zij twee boeken: Het doodshemd heeft geen zakken (2011) en Als de dood. Trage vragen in het euthanasiedebat (2015). De gespreksleider is Tom Rijken, pastor, mediator en coach en oud predikant van de doopsgezinde gemeente Blokzijl.
De avond zal gehouden worden op dinsdag 3 april en begint om 20:15 in ’t Lam, Blokzijl. Entree is €5,00 voor de koffie en thee. Om het als een gespreksgroep hanteerbaar te houden is de deelname beperkt. Opgave kan per mail bij pmuller2@freeler.nl.