Steenwijkerlandse Uitdaging overhandigt cheque aan Bartiméus Sonneheerdt
De Steenwijkerlandse Uitdaging heeft vandaag een uitdaging afgerond middels de overhandiging van een cheque aan Bartiméus Sonneheerdt, een vereniging die zich inzet voor blinden en slechtzienden. De uitdaging van Bartiméus Sonneheerdt – Organiseer een ‘blinde sponsorloop’ zodat mensen bewust worden waar blinden en slechtzienden dagelijks tegenaan lopen en zorg zo ook voor fondsenwerving ten behoeve van onderzoek – kon worden aangegaan met de hulp van de coöperatie Monkey Fun Run (MFR). MFR organiseerde op 8 juni bij atletiekvereniging Start ’78 een speciale sponsorloop, namelijk de ‘Blind Monkey Fun Run’.
De Steenwijkerlandse Uitdaging stimuleert Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en ondersteunt op die manier maatschappelijke organisaties. “Door de samenwerking tot stand te brengen tussen lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen wij een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken,” aldus Cindy van der Helm, lid van de matchgroep van de Steenwijkerlandse Uitdaging. “Toen de aanvraag van Bartiméus Sonneheerdt ons bereikte hebben wij André Kasel van de Monkey Fun Run benaderd met het verzoek of hij deze uitdaging voor ons zou kunnen vervullen. De Monkey Fun Run was bereid om voor deze ene keer geheel belangeloos, dus zonder bezoldiging, voor ons de uitdaging op te pakken. Om ervoor te zorgen dat de volledige opbrengst van de obstakelrun ten goede zou komen aan Bartiméus werd er met financiële steun van optometrist Jorrit Muurling Oogzorg (hoofdsponsor) en Rotary Steenwijk en met medewerking van atletiekvereniging Start ’78 een uitdagende hinderniswedstrijd van gemaakt. Diverse teams van o.a. de Eekeringe, voetbalclub FDS en Bootcamp Havelte gingen met elkaar de strijd aan om de Monkey Fun Run–bokaal, die in verschillende leeftijdsgroepen beschikbaar was, te winnen.”
André Kasel van de Monkey Fun Run: “Het was een strijd over diverse obstakels die geblinddoekt of met slecht zicht volbracht dienden te worden. Hier moesten de andere zintuigen dus het roer overnemen. Als eerste onderdeel moesten de teams ruiken wat er in containers zat. Stevige schrikreacties bij de ammonia gaven de eerste lachsalvo’s. Tekenend voor de sfeer die avond! Als 2e test werd gevraagd om een braille tekst te ontcijferen, de leestaal van blinden en slechtzienden. Als de zin “als je dit leest ken je braille” gevonden was gingen de teams naar de boogtent. In volledige duisternis was men afhankelijk van de tastzin om de weg naar vier kisten te vinden. Door te voelen kwam men achter de inhoud. Het 4e onderdeel bracht actie en samenwerking in beeld. Met speciale brillen van Bartiméus gingen de viertallen door een labyrint van elastiek, over de horden en door de tunnels. De ene bril gaf tunnelvisie, de andere ‘blurry’ zicht of je ging scheel kijken. Al met al werden er door goed samenspel mooie tijden neergezet. Het laatste onderdeel van deze vijfkamp was een ronde geblinddoekt rennen met begeleiding rond de atletiekbaan waar men dan ook weer vier obstakels tegenkwam. De ene helft geblinddoekt, de andere helft als begeleider en na één ronde wisselen. Grote hilariteit, maar ook even goed afzien, want het ging soms hard!”
Aan het eind van alle inspanningen konden de prijzen verdeeld worden en de opbrengst voor de vereniging Bartiméus geteld. De cheque van € 695,- wordt op de foto uitgereikt aan Leonie Tadema van Bartiméus door de organisator André Kasel namens Monkey Fun Run, alsmede door Jorrit Muurling van Jorrit Muurling Oogzorg, Cindy van der Helm namens de Rotary Steenwijk en namens de Steenwijkerlandse Uitdaging en René Sturre namens Start ’78. Het gedoneerde bedrag zal ten goede komen aan onderzoek naar betere behandeling van kinderen met een zeldzame oogziekte. Leonie Tadema van Bartiméus Sonneheerdt: “Er zijn nog veel zeldzame, erfelijke oogaandoeningen bij kinderen waarvoor geen behandeling bestaat. Deze kinderen hebben een erg onzekere toekomst. Gaat hun zicht verder achteruit? Hoeveel zicht houden ze uiteindelijk over? Lopen ze het risico volledig blind te worden? Onderzoek naar behandelmethoden kan het verschil maken voor deze kinderen. Als de behandelmethoden worden gevonden, kunnen we de kinderen en hun families veel meer duidelijkheid geven over het verloop van hun oogaandoening. Wellicht kunnen we zelfs voorkomen dat kinderen volledig blind worden. Bartiméus en UMC Utrecht willen hiervoor de handen ineen slaan en hun kennis en expertise bundelen om samen onderzoek te doen.”
Voor 2019 wordt er gewerkt aan een 2e editie. Zowel Jorrit Muurling Oogzorg, Rotary Steenwijk als Start ’78 hebben de intentie uitgesproken in 2019 ook weer een bijdrage te leveren. “Rotary Steenwijk
is een serviceorganisatie,” besluit Harold Timmerman namens Rotary Steenwijk. “Een van onze doelen is het dienen van de lokale gemeenschap, zowel door de leden persoonlijk als door de club als geheel, zo mogelijk in samenwerking met bestaande organisaties. Mooi dat we met zoveel partijen samen een goed doel hebben kunnen steunen. En nog mooier is dat we er volgend jaar weer samen de schouders onder zetten.”