Duurzaamheid, of Het zijn de kleine dingen, die het doen door Hans Bogers
Het is een tijdje stil geweest onder het koperen dak, maar afgelopen dinsdag was het weer zover: een Politieke Markt. De agenda was kwantitatief mager, maar de kwaliteit van de onderwerpen deed al vermoeden, dat de uitgemeten duur van drie en een half uur zeker gehaald dan wel overschreden zou worden. En dat bleek uiteindelijk ook het geval, want pas om ongeveer 23.30 uur kon voorzitter Jannes Mulder met een laatste hamerslag de bijeenkomst beëindigen. Een overschrijding die naar zijn mening niet het gevolg was van een avondje goedkoop gepalaver en het verplaatsen van gebakken lucht, maar vooral door inhoudelijk goede en interessante discussies tussen de leden van de Politieke Markt. En hij had gelijk. Het was een goede politieke vergadering met pittige en zinvolle woordenwisselingen. Boeiend genoeg om daar in deze column aandacht aan te besteden. Om te beginnen hadden er zich maar liefst 5 insprekers aangemeld, die een interessant zegje deden over verschillende onderwerpen. Interessant genoeg voor de leden van de Politieke Markt om daar nader op in te gaan. Serieus luisteren wat er vanuit de maatschappij aan informatie komt. Zo hoort het ook en het lijkt een open deur, maar dat is helaas niet altijd het geval.
Naast de problematiek rondom Blokzijl en de huisvesting van het, wat we tegenwoordig het Sociaal Domein noemen, leverde het agendapunt Zon op Land toch de meeste gespreksstof op. Logisch, want iedereen heeft wel iets te melden over duurzaamheid, natuur en milieu. En al waren de politici het met elkaar eens, dat de aanwending van zonne-energie slechts een deeltje is van de duurzaamheidsproblematiek, de discussie over de voors en tegens van zonnepanelen was boeiend genoeg. Prikkelend was de opmerking, dat ook het plaatsen van zonnepanelen in natuurgebieden overwogen zou moeten worden en dat niet alleen een wissel getrokken moet worden op landbouwgebieden. De reactie dat de natuur hiervoor gespaard moet blijven is wel merkwaardig als je bedenkt, dat de biomassa als energiebron wel wordt geaccepteerd, en daarvoor hele wouden worden gekapt om voldoende brandstof voor biomassacentrales te kunnen leveren.
Ja het is allemaal niet eenvoudig, ook al begint het besef, dat er toch iéts gedaan moet worden, steeds meer post te vatten. Al hoeft dat iets ‘m niet te zitten in allerlei grootschalige activiteiten. In tegendeel. Het zijn ook hier de kleine dingen die het doen. De verbetering van het milieu begint namelijk bij je zelf, zoals een raadslid impliciet betoogde met de vraag: “Wat draag ik persoonlijk, in mijn doen en laten, bij aan een beter milieu?” Wat dat betreft is het jammer, dat het onderwerp ‘bewustwording’ in het burgerbesluit Steenwijkerland Energieneutraal nauwelijks aandacht heeft gekregen.