Gemeentebelangen Drenthe~Overijssel herkent zich niet in het door de coalitie afgesloten akkoord
In dit nieuwe Dagelijks Bestuur nemen de geborgde zetels een grote plaats in, twee van de vijf DB leden! Het is onbegrijpelijk dat partijen die voor de verkiezingen nog het standpunt hebben dat geborgde zetels niet meer van deze tijd zijn, dit zelfs als een aantasting van de democratie beschouwen, op deze wijze een coalitie vormen. Gemeentebelangen Drenthe~Overijssel is voor dualisme maar kennelijk geeft deze coalitie een andere invulling aan bestuurlijke vernieuwing. De uitslag van de op 20 maart gehouden verkiezing is genegeerd en is er slecht geluisterd naar de kiezer. Zo ontbreekt binnen het Dagelijks Bestuur ook vertegenwoordiging uit de provincie Drenthe. In de fusiemonitor wordt gesproken over de dominantie van Overijssel en helaas blijft dat bestaan. Gemeentebelangen Drenthe~Overijssel vraagt zich oprecht af op welke wijze de provincie Drenthe betrokken blijft bij dit waterschap.
In dit coalitieakkoord worden de ambities weergegeven, sterk gericht op participatie, communicatie en educatie. Tegelijkertijd worden ook de kosten hiervan duidelijk, een tariefverhoging van 0,8% kan de inwoner verwachten. Gemeentebelangen is van mening dat  deze 0,8% in de begroting gezocht moet worden.
Bij klimaat en duurzaamheid wil de coalitie de lat hoger leggen dan het landelijke en Europees klimaatakkoord. Voor Gemeentebelangen Drenthe~Overijssel staat nut en noodzaak en haalbaar en betaalbaar met hoofdletters geschreven en dat mist het in dit akkoord. Om een echt bestuursakkoord te schrijven je meer tijd moet nemen om daadwerkelijk samen een akkoord te schrijven maar dit is grotendeels achter gesloten deuren geschreven.
Gemeentebelangen Drenthe~Overijssel herkent  zich onvoldoende in dit coalitieakkoord om dit als een bestuursakkoord mede te ondertekenen.