‘Niet stil gaan zitten voor de ventilator’’ Ouderen kunnen het beste ook tijdens de hitte blijven bewegen
Het Nationaal Hitteplan is van kracht. Voor ouderen kunnen de hoge temperaturen extra belastend zijn omdat de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt. ‘’Dat betekent echter niet dat je de hele dag op een stoel voor de ventilator moet gaan zitten’’, stelt
beweegstrateeg René Wormhoudt. Hij heeft met zijn Athletic Skills Model (ASM) de basis gelegd voor alle aangepaste beweegvormen van OldStars. OldStars is een programma van het Ouderenfonds dat zich inzet om de sportvereniging 100% ouderenvriendelijk te maken. Inmiddels zijn er 7 aangepaste spelvormen waarmee 55+ers fit en sociaal actief blijven in en rondom de sportvereniging.
“Wie op leeftijd is doet er goed aan om met de hitte niet stil te gaan zitten voor de ventilator maar, weliswaar aangepast, te blijven bewegen. Denk aan korte activiteiten die worden afgewisseld met uitrusten. Wandel bijvoorbeeld in de ‘daluren’ wanneer de zon nog niet zo sterk is. Dus ga in de ochtend een rustig stukje lopen, fietsen of oefeningen doen in de schaduw onder de bomen. En sluit jezelf niet op. Vanzelfsprekend is ook hier het flesje water onmisbaar. Kortom: doe minder, maar blijf- met mate- bewegen”. Wormhoudt is docent van OldStars Sport en geeft trainers/begeleiders handvatten om ouderen op een verantwoorde wijze in beweging te brengen. Zo wordt OldStars walking football op veel plekken de hele zomer door gespeeld en kent deze geen zomerstop. Hierdoor blijven ouderen elkaar het hele jaar door ontmoeten op de sportvereniging.
Charles Jungschläger (71 jaar) doet mee aan OldStars walking football bij voetbalvereniging Westlandia in Naaldwijk, waar vijftien 60-plussers elke donderdagochtend sinds 2018 aan wandelvoetbal doen. “Wij vinden het belangrijk dat er in de zomer contact blijft tussen de OldStars. Ook al kunnen we niet voetballen door extreem weer zoals nu of in de winter, toch komen we altijd samen voor een bakkie en een gesprek. Zo blijven we bij elkaar betrokken.”
Dorstprikkel neemt af met de leeftijd
Het drinkadvies dat voor iedereen geldt is natuurlijk ook bestemd voor ouderen. Maar wat velen niet weten is dat ouderen een afnemende dorstprikkel hebben en dus een groter risico lopen op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Ouderenfonds bracht in 2012 al een hitteprotocol uit en adviseert mensen in de omgeving van kwetsbare ouderen tijdens tropische temperaturen een extra oogje in het zeil te houden. Water en ijs zijn simpele middelen die ouderen helpen ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen én tijdens het geven ontstaat ook een leuk moment om even samen te zijn en een praatje te maken. Dit soort sociaal contact is hard nodig, want veel ouderen in Nederland voelen zich tijdens de zomermaanden extra eenzaam, onder andere omdat familie en vrienden op vakantie zijn. In Nederland zijn 500.000 ouderen zelfs extreem eenzaam en dat betekent dat zij doorgaans slechts 1 persoon per maand spreken. En in de zomer is dit nog minder.
Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn OldStars, de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.