125 Jaar sociaal democratie. Verleden en toekomst. Doe mee!
Een ieder heeft recht om deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap
In 1919 had Nederland 100 jaar Algemeen Kiesrecht en was het 125 jaar geleden dat de SDAP werd opgericht. De PvdA wil deze mijlpalen ook in Weststellingwerf vieren onder het motto ‘DOE MEE!’ De bijeenkomst vind plaats op 21 februari a.s. tussen 16 en 20 uur in Buurthuis en Vlechtmuseum Noordwolde. Iedereen is welkom; de toegang is vrij.
Het eerste deel van de bijeenkomst gaat over de actualiteit. Tweede Kamerlid Henk Nijboer en PvdA–prominente Lutz Jacobi zijn uitgenodigd om hierover met ons in gesprek te gaan. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Natuur, milieu en klimaat spelen ook een partijtje mee. Hoe gaan we om met menselijk kapitaal, natuurlijke rijkdommen en grondstoffen. Gaat Nederland verder op de koers dat de vrije markt vrijwel allesbepalend is of komt er een ander scenario? Maart 2021 zijn er verkiezingen. In wat voor land willen we wonen?
De sociaaldemocratische beweging kent een rijke traditie met grote namen als Domela Nieuwenhuis en Pieter Jelles Troelstra. Maar in hun voetsporen waren lokaal ook veel mensen actief. Daar zullen we in het tweede deel van ons mini-festival bij stil staan. Hielkje Nieuwenhuis en Henk Breukelaar brengen twee interessante figuren voor het voetlicht.
Rond 1890 was Antje Giezen actief in Wolvega en omstreken. Moeder van 5 kinderen, schrijfster in het sociaaldemocratische blad ‘De Klok’, propagandiste voor algemeen kiesrecht en tegen alcohol misbruik. Bij het aanbieden van een petitie over de toestand van de arbeiders in Friesland, in 1892, aan koningin Emma, sprak zij over de woonomstandigheden.
In 1895 kwam een nieuwe dominee naar Scherpenzeel, Albertines van der Heide. Deze jonge man was zeer begaan met het lot van de veenarbeiders en de kinderen. In 1897 haalde Pieter Jelles Troelstra hem over actief te worden voor de SDAP. Van der Heide zou dat z’n hele leven blijven, later ook als Kamerlid.
Met Pim Mulder gaan we nog verder terug in de tijd, naar een interessante onderwijzer: Jelte van der Leij. Deze was van 1843 tot 1845 secretaris van het bestuur van de armvoogdij in Noordwolde. De toestand van de arme bevolking op de heide was tenhemelschreiend en Van der Leij zag zich genoodzaakt de Grietenij te bestoken met brieven en voorstellen om iets te doen tegen onrecht en armoede. Domela Nieuwenhuis was toen nog niet eens geboren; de koning was nog oppermachtig.
Last, but not least, zijn er gedurende het festival rondleidingen door het Nationaal Vlechtmuseum in de voormalige Rijksrietvlechtschool, opgericht in 1908. De initiatiefnemers van de school wilden met deze ambachtelijke opleiding de reeds bestaande huisindustrie van rietvlechters, mandenmakers en stoelenmatters meer perspectief te bieden. Een lichtend voorbeeld voor die tijd!
Rond 18 uur serveren we soep met broodjes. Wilt u mee-eten, meldt u dan aan via 06 2018 7335, https://www.facebook.com/pvdaweststellingwerf/ of https://weststellingwerf.pvda.nl/