Kamsalamander geniet van poelen in de Kop van Overijssel
De kamsalamander, ringslang en knoflookpad zijn soorten die het moeilijk hebben. Voor al deze soorten is de keileemgrond in de Kop van Overijssel hun leefgebied. Helaas verdwijnen steeds meer landschapselementen uit onze provincie. Daarom herstellen we, samen met Stichting Grensvisie Blesdijke en Stichting Natuurlijk Paasloo, tientallen poelen en leggen we nieuwe poelen aan rond Paasloo, Oldemarkt en Landgoed De Eese. De eerste dertien poelen zijn hersteld en aangelegd en de verwachting is dat zowel de kamsalamander als de ringslang goed toeven in deze poelen.
Van de dertien poelen zijn vijf aangelegd en acht hersteld. Het aankomende jaar komen daar nog ruim tien poelen bij. De eerste resultaten geven goede hoop. Er zijn al tientallen kamsalamanders gesignaleerd rond de Eese en de voorspelling is dat hij ook rond Steenwijkerland voorkomt. De ringslang kwam in deze gebieden al op meerdere plekken voor. De knoflookpad is alleen op het Hoge Land van Vollenhove waargenomen. De aankomende tijd wordt het leefgebied verder versterkt. Uit monitoring zal de komende jaren blijken of ook deze soort zich verder verspreidt.
Clustergebieden
Geert Schoemakers, adviseur natuur en landschap vertelt hoe we te werk gaan: “Binnen dit project werken we in clusters rond Paasloo, Oldemarkt en Landgoed De Eese. Dit doen we bewust, zodat we een aansluitend leefgebied creëren waarin de soorten zich prettig voelen. Met dank aan vrijwilligers uit het gebied is het mogelijk deze soorten de komende tijd te monitoren. Zij hebben van Stichting Ravon een veldinstructie gekregen over hoe we deze poelen kunnen monitoren. Elk voorjaar zullen we de poelen monitoren en hieruit blijkt of de soorten zich verder ontwikkelen.”
Hulp van vrijwilligers
De hulp van vrijwilligers is hard nodig om de aankomende jaren te monitoren op deze doelsoorten. Vrijwilliger Sjoerd Bakker vertelt: “Samen met een groep inwoners uit Paasloo zijn we erg betrokken bij de ontwikkeling van het buitengebied. Via Grensvisie Paasloo waar we houtwallen inventariseerden en een landweer hebben opgeknapt, kwamen we in contact met Geert. We zien dat de biodiversiteit achteruit gaat en daar kunnen we alleen samen iets aan doen. Daarom hebben we meteen plannen gemaakt om onze lokale kennis en inzet te koppelen aan de opgave om de biodiversiteit in dit gebied te versterken. Ik hoop natuurlijk dat we in de toekomst kamsalamanders, knoflookpadden, ringslangen en vele andere dieren in deze poelen mogen verwelkomen.”
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op www.landschapoverijssel.nl