‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’
Start campagne ‘Rookmelders redden levens’
“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen. Ik realiseerde mij dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.
Vandaag gaan de Brandpreventieweken van start en starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne Rookmelders redden levens. De campagne heeft als doel om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.
Rookmelders redden levens
Dat een brand zich razendsnel kan ontwikkelen, kan Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken, bevestigen: “Ik zie het dagelijks in mijn werk als brandonderzoeker. Dat de giftige rook bij brand dodelijk is, weten we al langer. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan, mede door het meubilair zoals je dat in de meeste woningen ziet. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie* toont aan dat zelfs een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Zeer verontrustend. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.”
Wettelijke verplichting
Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Ebus: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die tien jaar meegaat. Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast lagen. Op de website www.rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.”
Ook in elke slaapkamer een rookmelder
Ebus adviseert niet alleen op de gangen, maar ook in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen. “We zien in het onderzoek van de Brandweeracademie hoe onvoorspelbaar de giftige rook zich door je huis kan verspreiden. Het komt vanuit de brandruimte via de stopcontacten en kabelgoten andere kamers binnen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten.”
De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.
*Rookverspreiding in woongebouwen, Brandweeracademie/Instituut Fysieke Veiligheid, 2020