Slospraat zaterdag 13 maart 2021
Elke maandag de rubriek SLOSpraat. Daarin een samenvatting van wat aan de orde kwam op de lokale radio afgelopen zaterdag
We moeten verder, we zullen verder en we gaan verder. Dat is de boodschap, die centraal stond in het interview met burgemeester Rob Bats afgelopen zaterdag. Een boodschap, die op verzoek van Rob Bats’ broer op zijn begrafenis werd gespeeld: The show must go on, van Queen. Waard om tekstueel en muzikaal te beluisteren. Geen loze kreet, maar een betekenisvolle oproep aan ons allemaal om de draad weer op te pakken en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Niet ontkennen, dat we in de tijd, zoals Rob Bats dat noemde, van de Zwarte Zwanen leven, daarbij verwijzend naar het boek geschreven door Nassim Nicholas Taleb, maar wel beseffen, dat er nog zoveel meer is dan onzekerheid, somberheid en angst. Vooral ook oog hebben voor de kleine dingen, die een mens blij kunnen maken. Bestuurlijk gezien betekende dat concreet, dat de leden van het college van B&W elkaar fysiek ontmoetten en met elkaar praatten over de nabije en de verre toekomst. Niet op de hei, maar in het gemeentehuis, waar overigens de eerste contouren van de renovatie vorm beginnen te krijgen. Ervaren hoe goed en opbeurend het is elkaar weer te ontmoeten, een belangrijke reden om de coronabeperkingen voor iedereen zo gauw als het kan te versoepelen: dat mensen elkaar weer kunnen zien en spreken. Op korte termijn zullen de verkiezingen een beslag leggen op de gemeentelijke organisatie en Rob Bats legde uit, dat ook hier aanpassingen noodzakelijk zijn. Zo zullen de stembureaus deze keer niet worden voorgezeten door burgers, maar door medewerkers van de gemeente en wordt daarmee een democratisch principe tijdelijk losgelaten. Afsluitend riep Rob Bats iedereen op om te gaan stemmen.
Harold Viscaal is sinds 1 januari 2021 directeur van de Stichting Weerribben-Wieden en het Nationale Park. Hij zal de komende drie jaar leiding geven aan de samenwerking tussen inwoners en ondernemers, die zal leiden tot een plattelandsregio, waarin natuur, landbouw, toerisme en leefbaarheid hand in hand gaan.
Jo Steenstra, hoewel al enige jaren niet meer woonachtig in Steenwijkerland, levert nog regelmatig bijdragen aan De Silehammer. Zo vertelde hij afsluitend over zijn onderzoek naar de gebeurtenissen, die leidden tot de dankbrief van 7 juni 1945 aan de gevangenbewaarders van het huis van bewaring in Leeuwarden.