Ontmoeting met exposanten in Museum Nagele
Helaas was een feestelijke opening in Museum Nagele in juni niet mogelijk vanwege de corona maatregelen. Daarom is er nu speciaal een ontmoeting georganiseerd met de beide kunstenaars op zondag 25 juli. Tussen 15.00-17.00 uur zijn de exposanten Gjalt Blaauw en Ina Fekken aanwezig bij hun tentoonstelling ‘Fragiel ontmoet Monumentaal’. Zij ontmoeten u graag!
De expositie in Museum Nagele is een boeiende combinatie in contrasten. Werken in papier en markante beelden. Contrasten in materiaalgebruik, kleur, vorm en inhoud zijn er volop. Maar ook verbinding in fragiliteit en gesprek.
De grote voorliefde van Gjalt Blaauw is het hakken in steen, maar hij gebruikt ook andere materialen. Sinds 1989 hebben de archaïsch aandoende beelden plaats moeten maken voor meer geconstrueerde kunstwerken van plaatijzer. ‘Plaatstaal is minder dwingend dan steen en biedt onbeperkte mogelijkheden’, volgens de beeldhouwer.
Zijn sculpturen van zwaar plaatijzer beschildert hij in vrolijke kleuren, waardoor de kunstwerken een zekere lichtheid ademen. Veel van zijn monumentaal werk is te vinden in en rondom de stad Groningen, en momenteel ook in de Keukenhof en in de Hortus te Haren. Hij maakt markante beelden in heldere vormen met een poëtische speelsheid, ‘stapelingen’ die net niet omvallen of verschuiven.
Een viertal beelden zal van hem te zien zijn. En bijzonder, zijn zelden getoonde ‘impressies’ tekeningen.
In een documentair overzicht worden buitenbeelden van Gjalt Blaauw getoond. Dit overzicht is beschikbaar gesteld door CBK Groningen.
Ina Fekken studeerde Milieukunde aan de Hogere Landbouwschool in Groningen en volgde een aantal jaren daarna alsnog haar hart door naar kunstacademie Minerva te gaan.
De onontkoombare invloed die de mens heeft op de natuur en haar omgeving, is als onderliggend motief vaak in haar werk te vinden.
Scherpkruid, kranskarwij, groene nachtorchis, lange zonnedauw, beklierde ogentroost, zinkschapengras, Duitse brem, vogelnestje, weidekervel-torkruid, kraagroos, steenbraam, herfstschroeforchis en trosgamander.
Bijna vergeten namen van bijna vergeten planten die een andere wereld oproepen.
Van deze soorten komen in Nederland niet meer dan een paar honderd planten voor. Ze zijn op de rode lijst beland. Deze planten hangen letterlijk aan een zijden draad.
De installatie ‘Rode kaart’, waarin de planten zijn uitgespaard in karton, bijeengehouden door zijden draden, is speciaal gemaakt voor deze expositie in Museum Nagele.
Haar papiersneden komen los van de muur of zijn samengesteld in diorama’s, maar ook in de vorm van pop-ups en papierinstallaties.
Ina typeert zichzelf als een ‘pessimistische romanticus’. Haar papiersneden lijken op het eerste gezicht lieflijk en zonder gevaar, maar zijn het bij nadere beschouwing niet.
Papier heeft dat fragiele, damesachtige versieren, ideaal om ons in de luren te leggen. Het papierwerk veronderstelt intimiteit, maar deze is verontrustend.
We nodigen u uit deze ontmoeting te bezoeken op basis van de dan geldende richtlijnen van het RIVM.
Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl
De expositie ‘Fragiel ontmoet Monumentaal’ is nog te bezichtigen t/m 29 augustus 2021.
Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
Reguliere entree.
Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl