ChristenUnie stelt vragen over verdeling Vaarbijdrage riettelers Wieden-Weerribben
In 2020 is besloten dat de riettelers in de Wieden/Weerribben gebruik kunnen maken van de Vaarbijdrage, een subsidie voor het beheer van rietlanden die alleen over het water bereikbaar zijn. Gebleken is dat deze Vaarbijdrage niet volledig aan de riettelers wordt uitgekeerd. Renate van der Velde, fractievoorzitter van de ChristenUnie Overijssel, stelt hier vragen over.
De Vaarbijdrage is enkele jaren geleden in het leven geroepen omdat de vergoeding voor het beheer van veenmosrietland halveerde. Dit was een groot probleem in de Wieden-Weerribben, waar een groot deel van het rietland bestaat uit veenmosrietland. Het natuurbeheer en de inkomenspositie van de riettelers kwamen hierdoor zwaar onder druk te staan. Omdat er landelijk gewerkt wordt met een bepaalde vergoedingensystematiek kon de provincie niet zomaar de hoogte van de vergoeding aanpassen. Daarom is in 2020 besloten de Vaarbijdrage open te stellen, waardoor voor veel riettelers alsnog een goede vergoeding voor het natuurbeheer dat zij verrichten verstrekt kan worden.
De Vaarbijdrage is opgenomen in de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel (SNL). Echter blijkt nu dat deze vergoeding voor 20% aan de Terrein Beheerdende Organisaties NM/SBB (TBO’s) wordt toegekend en voor 80% aan de riettelers. Door de riettelers worden hier terecht vraagtekens bij gezet. Wout van de Belt, rietteler en woordvoerder namens de riettelersvereniging ‘de Wieden’: “Het is ons volstrekt onduidelijk wat de TBO’s doen voor dit geld. De TBO’s maken geen extra kosten door het openstellen van de Vaarbijdrage, dus waarom zouden zij 20% van de vergoeding moeten krijgen? De TBO’s ontvangen ook 100% voor hun monitoring-en toezichtbijdrage, wat logisch is omdat TBO’s deze taken ook volledig doen”.
De ChristenUnie-fractie van Overijssel vraagt zich hetzelfde af. Bovendien is gebleken dat de SNL-regeling twee keer kort achter elkaar gewijzigd is en dat de verdeling van 20% en 80% op dit moment niet in de huidige regeling staat voor de Vaarbijdrage. De fractie wil weten of dit betekent dat de riettelers nu wél 100% van de vergoeding uitgekeerd krijgen. “Het is niet goed als regelingen om de klipklap wijzigen” zegt Renate van der Velde, “omdat de riettelers en de TBO’s op deze manier niet goed weten waar ze aan toe zijn. Het kan niet zo zijn dat de een wel 100% krijgt en de ander niet, enkel omdat de regeling steeds wijzigt”. De ChristenUnie-fractie heeft hierover schriftelijke vragen ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten.
Ook de ChristenUnie-fractie in Steenwijkerland maakt zich hard voor een oplossing. De fractie draagt de riettelers én de natuur in de Wieden-Weerribben een warm hart toe. Raadslid Henk Boxum: “Ik steun het pleidooi van de riettelers om de Vaarbijdrage volledig te ontvangen. De riettelers maken de kosten en hebben dus ook recht op de vergoeding. Dat is niet meer dan logisch.”
Foto: raadslid Henk Boxum en statenlid Renate van der Velde: aan de keukentafel worden de schriftelijke vragen opgesteld.
Datum: 9 maart 2022
Naam & fractie: Renate van der Velde, ChristenUnie
Onderwerp: Vaarbijdrage riettelers
Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Overijssel
Het college/de Commissaris van de Koning wordt verzocht de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:
In 2020 hebben Provinciale Staten besloten de Vaarbijdrage open te stellen voor de riettelers in de Wieden/Weerribben. Deze bijdrage is vervolgens opgenomen in de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016. Echter blijkt nu dat deze vergoeding voor 20% aan de TBO’s wordt toegekend en voor 80% aan de riettelers. Door de riettelers zijn hierover vragen gesteld aan de provincie en onze fractie heeft hier ook ambtelijk vragen over gesteld. Naar aanleiding van de beantwoording van deze vragen leggen wij u het volgende voor:
- GS heeft ervoor gekozen op de Vaarbijdrage de 80/20-verdeling toe te passen. Uit de ambtelijke beantwoording is ons niet gebleken dat hiertoe een juridische noodzaak bestaat. Waarom heeft GS hiertoe besloten? Is bijvoorbeeld bekend of en zo ja, hoeveel kosten de TBO’s extra maken door openstelling van de Vaarbijdrage?
- Indien de TBO’s geen extra kosten maken inzake de Vaarbijdrage waarop is uw besluit om de 80/20-verdeling toe te passen dan gebaseerd? Voor de monitoring- en toezichtsbijdrage geldt bijvoorbeeld dat deze voor 100% aan de TBO’s wordt toegekend, wat ook logisch is omdat de TBO’s deze taken volledig voor hun rekening nemen. Het is dus mogelijk om een onderdeel van de SNL-vergoeding voor 100% toe te kennen aan een partij.
- Uit de ambtelijke beantwoording is gebleken dat de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Overijssel 2016 is gewijzigd in oktober 2020 (toevoeging Vaarbijdrage met verdeling 80/20) en opnieuw in oktober 2021. Bij deze laatste wijziging is de 80/20-verdeling voor de Vaarbijdrage niet opgenomen. Zijn er na 19 oktober 2021 beschikkingen inzake de Vaarbijdrage afgegeven? En zo ja, geldt voor deze beschikkingen dat de riettelers 100% van de Vaarbijdrage ontvangen?