Feestweek met een keur aan gratis spektakel en activiteiten
Van escaperoom, ‘Goud van oud’, ‘keetfeest’ tot hysterische markt en muzikale optredens op ponton
Een anderhalf uur durend muziekspektakel met aansluitend een optreden van een ‘mystery guest’ vormt zaterdag 17 september het sluitstuk van een week lang festiviteiten in het centrum van Blokzijl. Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 september zijn er dagelijks activiteiten variërend van een braderie, hysterische markt, reünie, goud van oud feest met miss Toerist verkiezing, lezingen, optredens van bands in particuliere tuinen tot een oud-hollandse bakwedstrijd. Verder organiseren jongerengroepen Keet Bierewiede en Biermusketiers, die zorgen voor de traditionele oudejaarsketen in Blokzijl, vrijdagavond 16 september voor een muziekfestijn in de feesttent op de Wortelmarkt. ‘Niet alleen de inwoners van Blokzijl, ook andere belangstellenden zijn van harte welkom het feest met ons mee te vieren’, aldus Marian Raanhuis, een van de drijvende krachten achter het feest Blokzijl 350 jaar stad.
Blokzijl viert dat de plaats 350 jaar geleden van prins Willem III stadsrechten kreeg. De inwoners hadden tijdens de belegering van de troepen van ‘Bommen Berend’, in 1672 moed getoond en wisten de vijand zelfs te verdrijven. Blokzijl was een lichtstraaltje in een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis.
Miss Toerist
De aftrap van het feest is zaterdagochtend om elf uur. Dan wordt met medewerking van Vollenhoofsch Fanfare, de plaatselijke schutterij en burgemeester Rob Bats de ,speciaal voor de gelegenheid gemaakte, stadspoort bij de Kuinderstraat onthuld. Vanaf 12.00 uur is er een reünie waar Blokzijligers en oud-Blokzijligers van harte welkom zijn in De Ploats. Er worden films vertoond en foto’s van weleer zijn te zien. Museum Het Gildenhuys is, evenals de Grote Kerk geopend om een kijkje te nemen. Vanaf ’s middags twee uur staat ringsteken op het programma, maar deze keer kunnen deelnemers hun paarden thuis laten. Ze moeten hun solex of brommer van stal halen. Deelname is gratis en dat geldt trouwens voor alle activiteiten tijdens de feestweek. Vanaf ’s avonds acht uur is er onder de noemer Goud van Oud in de feesttent bij de Wortelmarkt een muzikale show met nummers uit de jaren zeventig en tachtig. Speciaal voor de gelegenheid is een ‘oude’ publiekstrekker in het programma opgenomen; de verkiezing miss toerist van Noordwest Overijssel.
Muziek in tuinen
Zondagochtend 11 september om tien uur is er een speciale kerkdienst in de Grote Kerk. De dienst staat in het teken van 350 jaar stad Blokzijl. Een aantal gasten neemt de aanwezigen mee naar de tijden van weleer, maar er wordt ook gekeken naar het heden. Blokzijl Klassiek heeft het bekende Colori Ensemble uitgenodigd om ’s middags vanaf half drie vanaf het ponton in de havenkolk een optreden te verzorgen. Het ensemble bestaat uit fluitiste Rianne Jongsma, hoboïste Wilma Jongsma en marimbaspeler Arjan Jongsma, drie musici uit één gezin. Ze studeerden aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en wonnen individueel belangrijke prijzen op het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. De drie spelen toegankelijke, klassieke muziek. Vanaf half vier zetten particulieren in Blokzijl hun achtertuinen open voor een aantal intieme, live concerten. Elke tuin vertegenwoordigt een ander muziekgenre. Tot en met ’s avonds half negen kunnen belangstellenden in meerdere tuinen bij de havenkolk hun oor te luister leggen. Bezoekers lopen van de ene tuin naar de andere en bepalen zelf hun route.
‘Levende’ geschiedenis
Op maandagavond 12 september vanaf half zeven organiseert HSV Het Baarsje Blokzijl een viswedstrijd voor koppels. Elke deelnemer krijgt een prijs. Belangstellenden moeten zelf een hengel meenemen. Er wordt gevist bij camping De Sas. Van half acht tot tien uur ’s avonds geeft de ‘levende’ geschiedenisgroep Die Luyden van ‘t Hooge Veene acte de présence. Deze groep uit Hoogeveen verbeeldt het leven in de17e eeuw, de Gouden Eeuw. De groepsleden dragen kleding uit die tijd en zullen die tonen tijdens een kleine modeshow. Verder wordt er uitleg gegeven over het eten uit die periode. De molenaar vertelt over de molen en zijn eigen rol in de gemeenschap. Ook zijn er trommelslagers en dorps- en stadsomroepers.
Escaperoom
Vanaf dinsdagmiddag 13 september tot en met zaterdag 17 september staat op het grasveld aan de Zuiderkade een escaperoom. Deelnemers kruipen in de huid van een burger die in 1672 de inval van Bommen Berend meemaakt. Doel is Bommen Berend door middel van spellen en puzzels te verslaan. Het spel is geschikt voor jong (vanaf tien jaar) en oud.
Historische markt
De woensdagochtend, 14 september, is ingeruimd voor de basisschoolkinderen uit Blokzijl. Die gaan onder meer zaklopen, klootschieten enzovoort. ’s Middags is er van twaalf tot en met vijf uur een historische markt in het centrum met onder meer demonstraties van oude ambachten. Even verderop zijn vakmensen in spé aan het werk; kinderen bouwen een zelf gemaakt roeibootje de zogeheten piermegoggel. Vanaf woensdag tot en met vrijdag kan er ’s middags na schooltijd worden gebouwd. Op vrijdag 16 september is er vanaf vier uur in de havenkolk een race; want wie heeft de snelste boot gebouwd?
Feest in de tent
Donderdagavond 15 september is er in de Doopsgezinde kerk een lezing over de vergeten beroemdheid Gesine Brit. De lezing begint om half acht. Historica Annemarie Schoemakers neemt belangstellenden mee naar 1672. Het jaar staat landelijk bekend als rampjaar, maar pakte voor Blokzijl verrassend uit; de plaats kreeg stadsrechten. Aan de hand van een jonge inwoonster uit die tijd, Gesine Britt, schetst Annemarie de geschiedenis van Blokzijl. Gesine Britt groeide eind zeventiende, begin achttiende eeuw uit tot een dichteres van formaat. Ze had inmiddels Blokzijl verlaten voor Amsterdam, maar een waarde als tolerantie en haar vooruitstrevende blik, staan symbool voor de plaats waarin ze was geboren. Vrijdagavond is het thema Feest in de tent. Voor dit feest zorgen de twee vriendengroepen die ook voor de oudejaarsketen in Blokzijl zorgen. ‘Een mix van muziek en veel gezelligheid’, aldus de leden van de keten Bierewiede en Biermusketiers. Vanaf acht uur is de tent aan de Wortelmarkt geopend.
Hysterische markt
De slotdag, zaterdag 17 september, begint met een bakwedstrijd. Een deskundige jury beoordeelt ’s middags de taarten met als thema Oud Hollands. Onder de noemer Heel Blokzijl bakt rekent de organisatie op veel amateurbakkers die de (oven)handschoen oppakken en ‘ten strijde trekken.’ ’s Middags is er een zogeheten hysterische markt waarbij Blokzijligers hun creativiteit tonen door korte optredens te verzorgen, verkleed in historisch tenue rond te wandelen, knieperties te bakken, advocaat te maken etc. Op de hysterische markt is van alles te beleven en te zien. ’s Avonds vindt op een ponton in de havenkolk het grote eindspektakel plaats.
Tijdens dit muzikale schouwspel treden lokale koren, zangers, zangeressen, kinderen en figuranten op. Het verhaal begint met een lied over de kerktoren van Blokzijl, gebouwd in 1609. Door de eeuwen heen is deze toren getuige geweest van alles wat Blokzijl heeft meegemaakt. Van de bevrijding van de Munstersen en Keulsen 350 jaar geleden tot de dag van vandaag. En wat te denken van de legendes van Kaatje, Thyrsa de Zuiderzeemeermin, de Piraten en de Heks van Blokzijl? ‘Kortom, een verhaal dat recht doet aan de geschiedenis van onze mooie stad Blokzijl’, aldus actrice en zangeres Lucie de Lange die de drijvende kracht is achter het spektakel.
Voor sommige onderdelen van het feestprogramma is opgave wenselijk. Alle festiviteiten zijn gratis. Voor meer informatie www.350jaarstadblokzijl.nl