Lucina Bolding brengt Johan van den Kornput tot leven
Nijeveense cabaretière/schrijfster regisseert humoristisch historisch spektakel in de Grote Kerk
‘Johan van den Kornput, zo las ik in het script, was maar een miezerig mannetje dat zichzelf nogal opblies’. Was getekend: Lucina Bolding. Zo, de toon is gezet. Een van Steenwijks grootste helden (‘vernoemd naar de plaatselijke kazerne’) bleek daarnaast een doodsaaie vent. Maar dankzij de tekst van Marcel Harmsen en de regie van Lucina Bolding brengen elf toneelspelers, een groot koor en een brassband de voor Steenwijk historisch belangwekkende periode 1580-1581 op een luchtige manier tot leven -met heel veel humor. In vijf voorstellingen in de Grote Kerk, op 9, 10 en 11 september, in het kader van Kopje Cultuur 2022..
Door George Huisman
‘Maar Van den Kornput wordt fantastisch neergezet door Jan ten Wolde uit Giethoorn; hij heeft meegedaan met Storm over Beulaeke. Jan heeft een olijke kop, kreeg met Johan een hele pittige (hoofd)rol maar hij zit er prachtig in’.
Het verhaal begin in 1580, met de Spanjaarden in aantocht. Gedurende de cabareteske voorstelling wordt het publiek met kleine stapjes meegenomen van het moment van de bezetting, met Johan van den Kornput als verdediger van de goede stad, tot aan het ontzet in 1581, wanneer de bakkersvrouw (door de nood gedwongen óók een rol van Lucina Bolding) plotseling bij het ochtendgloren ontdekt dat het kampement leeg is: de Spanjaarden zijn gevlucht voor de Nederlandse kou -en voor de dappere Steenwijkers natuurlijk.
Rennenberg en Alfa
Johan van den Kornput is de tweede regieklus van cabaretière (‘Twee Recht, Twee Averecht’) Lucina Bolding, na De Voorzienigheid. ‘Op verzoek van Han Evers, die met Stichting MOL -Meenthe Op Locatie- ook deze productie in handen heeft’, vertelt ze. Script- en tekstschrijver was andermaal Marcel Harmsen, die had die klus eerder al voor De Voorzienigheid geklaard. Samen met Sjef Damhuis, geschiedenisleerkracht van Eekeringe, gingen Bolding en Harmsen de brainstormgesprekken aan. ‘Natuurlijk, we moesten de Spaanse oorlog erbij halen, en Rennenberg, en Alfa, noem maar op, maar het moest wel wat fluffen. Er kwam een heerlijk verhaal uit, met medewerking van Kamerkoor Cantica Sacra (o.l.v. Claartje van Dokkum) en Brassband Crescendo (o.l.v. John Blanken)’.
Alles was in kannen en kruiken, ‘en toen was het: nou Lucina, zie maar dat je mensen krijgt. Ik had er een stel op het oog. Jaap de Vries uit Steenwijk, dat is een topspeler, een pareltje. Hij is zo goed! Jaap speelt Graaf Rennenberg, met een heerlijke arrogantie. Henk Vording kende ik al, deed met de Voorzienigheid mee. Die twee zijn overigens ook betrokken bij cabaret Terug Naar Steenwijk. Vording heeft zelfs een driedubbelrol: hij speelt Alfa, een Gravin en ook nog een soldaat’.
Friezin
‘Er moest een Friezin in van de schrijver, want er is gedoe geweest tussen Steenwijk en Friesland, toen. Steenwijk was een doorvoerroute naar Friesland. Die Friezen hebben Steenwijk aardig gepiepeld. Die Friezin werd Hinke Snoek uit Nijeveen, zij komt echt uit Friesland. Voor de rol van de bakkersvrouw had ik iemand op het oog, maar die was helaas niet fit genoeg, die heeft moeten afhaken, heel jammer. Toen moest ik de rol maar op me nemen vond iedereen. Maar dat is niet gewoon natuurlijk, regisseren en zo’n rol spelen. Nou ja, ik heb het toch gedaan. Ik mag heerlijk schelden met Hinke Snoek, een hele grote vrouw, die komt een kop boven mij uit’. Aanbevolen door Jan ten Wolde kwam de regisseuse eveneens terecht bij Raimond Obbink (hij is de slager én de Britse legerofficier Norritz). Hinke en Raimond speelden eerder in Storm over Beulaeke, Obbink in een prachtrol als de Lamme. ‘Daarnaast spelen er drie elfjarige kinderen in (Joes, Roos en Esmee), en Karin Huisman speelt een man, een soldaat. Henk Dick van de Zwaag is stadsomroeper. Gelukkig kon ik allemaal mensen met toneelervaring om me heen verzamelen. Nu blijkt tot slot dat iedereen in zijn rol zit, exact de juiste persoon op de juiste plek. Vind ik zo leuk, valt je bijna in de schoot’.
De preekstoel in de kerk wordt min of meer de toren, die later nog in de fik vliegt, daar wordt ook een catwalk ingericht. In totaal is Johan een productie van zo’n 100 man: 30 musici van Crescendo, 60 koorleden van Cantica Sacra en dan de toneelcast, acht volwassenen en drie kinderen, ‘logistiek nog een heel gedoe’, ervoer Lucina Bolding die zichzelf één opdracht meegaf: ‘Het mooiste is alles zo simpel mogelijk houden’ en ze belooft dat iedereen tevreden naar huis zal gaan.
De voorstelling Johan van den Kornput is te zien op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september in de Grote Kerk in Steenwijk. Voor kaartverkoop en meer informatie: www.demeenthe.nl
Foto’s: George Huisman