Informatieve en gezellige thema avond “Water”
Woensdagavond 8 maart vond de door PvdA en GroenLinks Steenwijkerland georganiseerde thema-avond “Water” plaats voor een volle zaal in het Multi Functioneel Centrum Dalzicht in Oldemarkt.
Uitgenodigd waren Wim Konter en Wilfred Gerner van Waternatuurlijk, voor de provincie waren Peter Hermans (PvdA) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks) aanwezig. Steven Bunt en Stephanie Geurtz presenteerden de avond. Een mooie vertegenwoordiging van waterschap, provincie en gemeente. Niet zo zeer een avond voor heftige debatten en de nadruk op de verschillen, maar juist het netwerk en de samenwerking vanuit de verschillende richtingen werden deze avond zichtbaar.
Waterpeil
Wim Konter legde uit dat voorheen het Waterschap het waterpeil bepaalde op basis van de functie van het gebied, waardoor de bodemdaling versnelde, met alle negatieve gevolgen van dien. Het denken bij het Waterschap is aan het veranderen. Op basis van de mogelijkheden van een gebied stelt het Waterschap nu een waterpeil voor aan het provinciebestuur, die dit uiteindelijke peil moet vaststellen. Daarbij is het dan van belang dat de functie van een bepaald gebied wordt aangepast aan de mogelijkheden van dit gebied.
Waterkwaliteit
In de provincie Overijssel voldoen we op dit moment nergens aan de verplichtingen van de Kaderrichtlijn Water. Terwijl andere partijen proberen deze richtlijnen voor zich uit te schuiven vertelde Peter Hermans, dat GroenLinks en de PvdA onverkort vasthouden aan het jaartal 2027 uit deze richtlijn om de waterkwaliteit op orde te hebben. Hij deed een oproep aan de zaal medicijnresten verantwoord af te voeren. En bij zijn vraag in de zaal, wie er wel eens een kwast onder de kraan uitspoelde, stak een groot deel van de zaal enigszins beschaamd zijn hand op.
Landbouwtransitie
Lucas Brinkhuis betoogde dat grond voor veeteelt extensiever gebruikt zal gaan worden, wat betekent dat er minder ruimte is voor vee is, maar dat dat niet betekent dat er minder boeren nodig zijn. Hij vertelde dat de grote winsten niet naar de boeren gaan, maar juist naar de grote agrarische bedrijven die het veevoer leveren en zuivelverwerkers. Zij zullen dus ook moeten meebetalen aan de landbouwtransitie.
Op een kritische vraag uit de zaal waarom we als maatschappij zoveel geld moeten betalen voor de transitie legde Peter Hermans uit dat er geen alternatief is en dat anders individuele boeren in de financiële problemen komen.
Waterberging
Als laatste onderwerp kwam de waterberging aan de orde. De woonplaatsen van beide kandidaten van het Waterschap vormden een mooie illustratie van het dilemma waar het Waterschap voor staat. Wilfried Gerner woont in Onna, wat “geen water” blijkt te betekenen. Onna is erg gevoelig voor de droogte in de zomers. Wim Konter vertelde hoe hij in 1998 klaar stond om te evacueren, het water kwam tot gevaarlijke hoogtes in de Bentpolder aan de rand van Vollenhove, waar hij woont. Het Waterschap moet dus water vasthouden voor droge periodes en tegelijkertijd voldoende water kwijt kunnen in de natte periodes.