Waterschapshanden extra uit de mouwen door hoge waterstanden
Na oktober is de maand november opnieuw kletsnat. In het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is tot nu toe al de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal in november. We hebben de komende dagen te maken met harde noordwesten wind en daardoor hoogwater op de rivieren die grenzen aan ons werkgebied, het zogenoemde buitenwater. Dat betekent voor het waterschap extra handen uit de mouwen!
Het najaar is tot nu toe erg nat. Daardoor zijn de grondwaterstanden heel hoog voor de tijd van het jaar en neemt de bodem nagenoeg geen water meer op (de spons is voller dan vol). De neerslag die nu valt, moeten we afvoeren om voldoende ruimte te hebben om de verwachte neerslag op te vangen en om het water op peil te kunnen houden. We kunnen het goed aan, maar peil- en dijkbeheerders zijn wel extra druk om te zorgen dat het water goed door kan blijven stromen. Onder andere met het schoonhouden van duikers. Doordat het blad dat bomen nu verliezen in het water terecht komt, raken duikers sneller verstopt. Duikers zijn buizen onder wegen en dammen die sloten met elkaar verbinden, essentieel voor een goede doorstroming van het water.
Tweede gemaal van Nederland 24/7 bemand
Qua capaciteit het tweede gemaal van Nederland – gemaal Zedemuden in Zwartsluis – wordt 24/7 bemand door het waterschap. Collega’s wisselen elkaar de klok rond af om te zorgen dat met de harde noordwesten wind het water op het Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht niet te hoog komt te staan. De continue bezetting houden we in ieder geval tot maandag in stand. Zedemuden is het grootste gemaal in ons werkgebied en het tweede gemaal van Nederland. Als we de volledige capaciteit gebruiken, kunnen we drie olympische zwembaden per minuut verpompen. Een echte krachtpatser dus!
De dijkbeheerders voeren vanwege de noordwesten wind in combinatie met de verwachte neerslag extra controles uit op de dijken. Tot op dit moment heeft dat nog niet tot bijzondere situaties geleid.