7 december was de nationale Dag van de Vrijwilliger
Vier keer werd de Overijsselse Vrijwilligers Prijs uitgereikt door statenlid Fred Kerkhof en wethouder Trijn Jongman met mooie speeches over waardevolle vrijwilligers.
Marja regelt wekelijks op de dinsdagochtend het Koffie uurtje in de bibliotheek Steenwijk en doet dit inmiddels al een hele poos. De oprechte betrokkenheid van Marja bepalend is voor het succes van het koffie uurtje. Ze is een vrolijke en zeer betrokken gastvrouw, heeft oog voor iedereen en voor iedereen een praatje.
Ze organiseert vaak extra dingen als een themaochtend of spelletjesochtend. Als er iemand niet is, gaat ze op onderzoek uit of alles oké is. En toen de bibliotheek in verbouwing was heeft ze een alternatief geregeld en persoonlijk mensen gehaald en gebracht die anders niet konden komen. Marja is een topper en we werken heel fijn samen.
Waar Dela is, is Gera. Waar Gera is, is Dela.
Ze doen veel vrijwilligerswerk in deze regio (Rode Kruis, Dicky Woodstock, schaatsen op natuurijs, EHBO, corso en ieder die hulp vraagt) Dit alles naast een baan. Zo zetten ze zich al samen jaren in als vrijwilliger voor het Rode Kruis Kop van Overrijssel. Volgens betrouwbare bronnen is Gera gestart in 1980 en sloot Dela 5 a 6 jaar later aan. Van vakantie’s tot aan EHBO-lessen en evenementen, collecte lopen, mensen zelf enthoustiast maken voor… overal zijn ze zichtbaar. Dit komt door hun enthousiasme, betrokkenheid en volledige inzetbaarheid voor de medemens.
Het unieke van hun beiden is de zorg naar de medemens en de daaruitvloeiende vriendschappen vanuit het hele land. Door de vele vakantie’s die ze vanuit het Rode Kruis hebben mogen vieren.
Samen zijn ze sterk, maar zonder hun familie kunnen ze dit niet. Familie wordt er op vele manieren bij betrokken. Familie houdt rekening met ze in de agenda en wanneer het man, kinderen, neefjes, nichtjes, jong en oud past in de agenda sluiten ze aan. De familie zorgt er daardoor mede voor dat ze hun vrijwilligerswerk vol passie al jarenlang kunnen uitvoeren.
Naast hun passie voor Rode Kruis zijn ze beiden op hun eigen manier “in de weer voor de Heer” zoals ze zelf altijd zeggen. Geloof maakt hun sterk en helpt ze in het leven op weg te gaan vol energie.
Vanuit Wetland Wonen Groep is vooral Gera bekend, maar zoals door anderen gezegd waar Gera is, is Dela en andersom.
Gera is bij een aantal medewerkers van Wetland Wonen Groep bekend omdat ze veel vrijwilligerswerk doet, en daardoor ook veel vrijwilligerswerk doet voor onze huurders.
Het vrijwilligerswerk bestaat naast bezoekjes en aandachtgeven ook uit grote dingen zoals vakanties, onder andere georganiseerd door het Rode Kruis. Tijdens deze Rode Kruis vakanties bezorgen zij de ouderen een fijne tijd. Daarnaast gaan Gera en Dela met een gezin op vakantie waarvan één ouder gehandicapt is zodat het gezin kan genieten van elkaar. Dit is hartverwarmend.
Samen met haar man is Gera initiatiefnemer van de buurtversiering tijdens het corso van Vollenhove. Ook stellen zij voor het maken van deze straatversiering hun garage beschikbaar aan de buurt. Als EHBO-ers stellen Gera en Dela zich beschikbaar bij evenementen als Dicky Woodstock en wanneer er geschaatst kan worden op natuurijs.
Ze zijn niet alleen aanwezig als EHBO-er, ze geven ook EHBO lessen. Daarnaast zijn ze ook kerkelijk actief in de diaconie en de kindernevendiensten. Wat een verscheidenheid aan vrijwilligerswerk. Deze initiatieven voeren Gera en Dela uit naast hun baan. Zij kunnen dit allemaal niet doen zonder medewerking van hun partners. Prachtig om te zien dat twee mensen zich zo inzetten voor hun medemensen. Terechte nominatie voor de Overijsselse vrijwilligersprijs.
Kimberley de Jonge RTV SLOS/Adviesraad Sociaal domein. Kimberley is ook voorzitter van het bestuur Steenwijks Ontzet.
Zet zich al sinds jaar en dag in voor de lokale omroep RTV SLOS
Kimberley is sinds 3 jaar voorzitter van de Stichting Steenwijks Ontzet.
Daarvoor was ze bestuurslid. Bij het afscheid van de vorige voorzitter wegens verhuizing werd er bezorgd rond gekeken naar een kandidaat voor het voorzitterschap. Kimberley nam dat welgemoed op zich, waarmee een radicale verjonging van het aanzien van Steenwijks Ontzet plaatsvond.
Kimberley is een ‘meewerkend’ voorzitter, niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken. In haar agenda lijkt, ondanks een baan bij Windesheim en een recent huwelijk, altijd weer een gaatje te vinden om te helpen. Typerend is haar reactie op een verzoek van Kopje Cultuur de afgelopen zomer. Daar was de speaker voor het zaterdagprogramma op de Markt wegens ziekte op het laatste moment uitgevallen. Toen ze door Kopje Cultuur werd gebeld of ze dat zou kunnen invullen was de reactie:
“Ik heb het nog nooit gedaan, maar fijn dat jullie denken dat ik dat kan, ik ben heel druk die dag, maar ik maak die tijd voor jullie vrij.”
Ze is 1 van die spreekwoordelijke mensen die overal al bij betrokken zijn en die je altijd kunt bellen voor nog een vrijwilligersklusje.
Kimberley vormt het cement dat de samenleving nodig is.
Ria en Herman van Hien – RTV SLOS
Hoe kun je nu goed inkleuren wat een vrijwilliger voor de SLOS betekent? In het onderhavige geval is dit een typisch geval van de kip of het ei.
Wie was er nu eerder, de SLOS of Herman?, maar doet dat er wat toe?; bij mijn weten, en ik loop ook al vrij lang mee, was de SLOS eerst, en toen kwam Herman.
Maar dat is niet meer dan een constatering van zaken. Het traject waar het over gaat is de periode dat ze er beide samen waren. Ik durf de stelling wel aan dat Herman, die dagelijks aanwezig was, een brede basis heeft kunnen leggen en vasthouden voor de SLOS. Wat natuurlijk niet mogelijk was geweest zonder alle andere vrijwilligers.
Naast zijn administratieve en organisatorische taken had Herman zijn eigen programma en begeleidde vele van de medewerkers en niet te vergeten dat hij een groot deel van de techniek ontwierp, bouwde en onderhield en ik vergeet vast wel het een en ander.
Zo ook met Ria die ook al bij de SLOS was toen ik aankwam als verse nieuwslezer in het weekeind.
Zij maakte door de jaren heen een groot aantal informatieve en culturele programma’s samen met anderen. In de loop der tijd heeft ze zich ook verder bekwaamd in technische realisatie van programma’s. In de tijd dat we nog met een soort regelmaat tv-producties maakten stond ze op de vloer met headset op de zaken in goede banen te leiden. Dat ging in nauwe samenwerking met Herman en linksom of rechtsom leidde dat tot de meest nauwe samenwerking die we kennen.
Voor zover ze dat nog niet al deed ging ze nog meer organisatorische zaken oppakken, en met name de financiën, die jarenlang een groot drama van tekorten kende, en ze is dus alweer lange tijd de penningmeester
De SLOS bestaat bij gratie van de medewerkers, vrijwilligers; dat zijn de steunpilaren waar we niet zonder kunnen, en Ria en Herman vallen wel in de zware categorie.
Groene vrijwilliger: Vrijwilligers Landgoed de Oldenhof
Voor de volledigheid nu nog even de namen van alle vrijwilligers: Fruit- en moestuin: Henk, Hilbert, Jannie, Joke en bewoners Sjeff en Sylvia Hovenierswerk: Wim, Technisch onderhoud en klussen: Gerrit Meer binnen dan buiten maar toch ook ondersteunend aan het werk van bovenstaanden: Organisatie en communicatie: bewoner Jan vrijwilligers bestuur Stichting: Martin, Anneke, Berto, Christiaan, Feike De studenten van MBO Terra doen een aantal dagen in het vroege voorjaar allerlei snoeiwerk eens per jaar is er daarnaast nog een drie daags landgoedkamp met Hemelvaart én we doen ieder jaar mee met NL Doet en de Natuurwerkdag voor klussen in het groen.
Het is een klein ploegje zeer toegewijde vrijwilligers op de Oldenhof. (De Oldenhof is een bijzondere plek want het is de geboorteplek van het programma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht waarmee schoolkinderen meer leren over de (natuur)waarden van landgoederen en buitenplaatsen.) Sinds dit voorjaar is er een groep van vier nieuwe vrijwilligers die het historische nutseiland onderhouden: Henk, Hilbert, Jannie, Joke. Zij doen dit met veel enthousiasme en werken heel fijn samen. Ook bewoners (huurders) Sjeff en Sylvia zijn actief bij het beheer van delen van het fruit- en moestuin Bewoner Jan organiseerde ieder jaar een snoeiworkshop voor het onderhoud van de boomgaard.
Deze groep mensen is de reden voor mijn voordracht voor de groene vrijwilligersprijs, maar: Stichting de Oldenhof heeft daarnaast ook een vrijwillig bestuur en ook buiten het nutseiland zijn vrijwilligers actief: Eén van hen (de naam is me nu even ontschoten) werkt mee met de (externe) hovenier bij het onderhoud van gras , perken e.d. Vrijwilliger Gerrit doet al jaren alle technische (hout)klussen en gereedschapsonderhoud.
Sinds dit voorjaar is er ook een samenwerking met de docenten en studenten van MBO TERRA Meppel, die een aantal beheerstaken uitvoeren en daarmee een heel afwijkende werkplek hebben om ervaring op te doen.