Stadsmuseum Vollenhove nu ook TIP
Uitbreiding aanbod met routekaarten en informatie
Vanaf deze zomer is het Stadsmuseum in Vollenhove ook Toeristisch Informatiepunt (TIP). Daarom overhandigde Sharon Jagt, gebiedsontwikkelaar duurzaam toerisme bij stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden, een nieuw stoepbord aan voorzitter Henk van Heerde van het museum. Zodat duidelijk wordt dat het museum nu ook TIP is. Het stadsmuseum Vollenhove toont 10 eeuwen geschiedenis van de stad en is een goed vertrekpunt voor een bezoek aan Vollenhove en het Nationaal Park in de omgeving. Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden doet in opdracht van de gemeente Steenwijkerland de gebiedsmarketing en richt op dit moment nieuwe TIPs in.
Vollenhove blij met TIP
“Heel regelmatig kwamen bezoekers hier het museum binnenlopen met de vraag: is er ook een toeristische informatiepunt?” vertelt voorzitter Henk van Heerde. “Ooit had Vollenhove een eigen VVV, maar dat is al jaren terug. Wij vinden het een logische keuze om in ons museum ook een TIP te hebben. Zeker op maandag lopen de bezoekers al vroeg binnen met allerlei vragen. Wij kunnen nu laten zien dat er nog veel meer te zien en beleven is, in en rond Vollenhove.” Het stadsmuseum vertelt het verhaal van 10 eeuwen geschiedenis. Van de bisschoppen van Utrecht, de bouw van de stadspaleizen door de adel tot de bloeiperiode van de visserij op de Zuiderzee. Daarnaast zijn nu ook allerlei folders, wandel- en fietskaarten en het gebiedsmagazine te krijgen in het museum. Ook worden bezoekers gewezen op de Weerribben-Wieden-App met alle accommodaties, routes en UIT-tips.
De TIP als startpunt
“Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden werkt aan projecten op het gebied van natuur (landschapselementen als houtwallen of groene binnenstad), leefbaarheid (brede welvaart en voorzieningen in kleine kernen) en economie (duurzaam toerisme en gebiedsmarketing). Eén van die projecten heet Parkpoorten. Dat zijn locaties in het gebied waar de bezoekers, maar ook de bewoners, informatie kunnen vinden over de geschiedenis, maar ook over wat er vandaag de dag te doen is.” vertelt gebiedsontwikkelaar Sharon Jagt. “Het hoge land van Vollenhove is gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd. Net als het gebied rondom Steenwijk stad. Als je bezoekers daarop wijst, dan gaan ze de sporen in het landschap herkennen en meer zien. Ook laten we graag zien wat de mooiste wandel- en fietsroutes zijn. Of kano- en suproutes. We zijn niet voor niets een heel waterrijk gebied. Zo proberen we samen met ondernemers de bezoekers aan ons gebied een inspirerende tijd te laten hebben.” De parkpoorten spelen ook een rol in het bieden van een waardevolle bezoekerservaring aan de randen van het Nationaal Park, zonder daarmee de kwetsbare natuurkern te belasten.
Het Stadsmuseum Vollenhove is elke dag open, behalve op dinsdag. Naast verhalen over de geschiedenis nu dus ook bezoekersinformatie. En in het café is koffie met appeltaart of een frisje met een tosti te krijgen. Buiten openingstijden kunnen bezoekers alle informatie over Vollenhove en het Nationaal Park vinden in de Weerribben-Wieden-App.