Programmabegroting 2025 – 2028 biedt solide basis
‘We hebben krachtige en duidelijke keuzes gemaakt voor de komende jaren’. Zo vat het college van B&W de totstandkoming van de programmabegroting voor de jaren 2025 – 2028 samen. Om in 2025 voor een sluitende begroting te zorgen en voor de jaren daarna een solide basis neer te leggen, waren die keuzes ook noodzakelijk. ‘We verwachten niet dat er veel extra geld van het Rijk komt. Daarom gaan we er vanuit dat de kans groot is dat we zelf voor tekorten aan de lat staan. Dat betekent dat we nu maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat we onze financiën op orde houden. Tegelijkertijd kiezen we er als college voor om te blijven investeren. Onder andere in de bouw van woningen, in toegankelijke zorg, in ons bedrijfsleven, in onze leefomgeving, in onze duurzaamheidsambities. En ook in een aantal grote projecten, zoals een nieuwe ontsluitingsweg voor Blokzijl.’ Het college heeft de programmabegroting 2025 – 2028 aangeboden aan de gemeenteraad die er een besluit over moet nemen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 12 november 2024.
De keuzes die het college van B&W in de programmabegroting heeft gemaakt, sluiten aan bij de doelen uit het coalitieakkoord Duurzaam Doorbouwen. Belangrijk uitgangspunt van het college daarbij is om ondanks de verwachting dat er geen extra geld uit Den Haag komt, te blijven investeren: ‘We willen zorgen voor een brede welvaart voor onze inwoners en ondernemers. Daar liggen plannen voor klaar en op de uitvoering van die plannen leggen we de focus. Ook al moeten we daarvoor vooral zelf de kosten dragen.’
Investeren in grote projecten
In de programmabegroting heeft het college daarnaast een definitieve keuze gemaakt voor een aantal grote projecten. Een daarvan is de ontsluitingsweg in Blokzijl. ‘Een langgekoesterde wens van velen’, licht het college toe. ‘En wat ons betreft ook echt noodzakelijk. Het historische hart kan het vele, vooral vakantie-, verkeer dat er nu dwars doorheen rijdt gewoonweg niet aan. Als de raad akkoord gaat, gaan we aan de slag met de uitwerking zodat we deze ontsluitingsweg in de komende jaren kunnen aanleggen.’ Naast de ontsluitingsweg heeft het college ook geld vrijgemaakt voor het nieuwe museum en de herhuisvesting van de bibliotheek in Steenwijk. Voor wat betreft de ontsluitingsweg bij Ossenzijl zet het college in op een stevig lobbytraject voor de noodzakelijke cofinanciering. Op het moment dat er zicht is op de financiële bijdragen van andere overheden, kan een definitief besluit worden genomen. De unilocatie voor het voortgezet onderwijs staat als zogenaamde ‘stelpost’ (een gereserveerd bedrag) in de begroting. De komende maanden bereidt het college, samen met het schoolbestuur, een raadsvoorstel voor dat past binnen de financiële randvoorwaarden die daarvoor zijn gesteld.
Stevig pakket aan maatregelen
Naast investeringen neemt het college ook maatregelen om de financiën op orde te houden. Deze waren voor een groot deel al benoemd in de Perspectiefnota die in juli van dit jaar in de gemeenteraad werd besproken. Deze maatregelen hebben betrekking op scherper begroten, bezuinigingen en lastenverzwaring. ‘Dat is niet altijd even leuk, dat beseffen we. Maar ze zijn wel noodzakelijk willen we als gemeente een gezond huishoudboekje houden’, legt het college uit. Of er de komende jaren wel extra geld vanuit het Rijk komt, is op dit moment onzeker. Het college heeft gekeken naar eventuele aanvullende maatregelen mocht er geen extra geld komen. ‘Maar zover is het nog niet. We gaan dat volgend jaar bekijken. Met het stevige pakket aan maatregelen dat er nu ligt bieden we perspectief aan onze inwoners en ondernemers. Bovendien kunnen we blijven vasthouden aan onze inzet om te horen bij de 25% van de gemeenten met de laagste woonlasten.’
De programmabegroting is te vinden op de gemeentelijke website bij de vergaderstukken van de gemeenteraad (onder Bestuur – Gemeenteraad – Raadsinformatie).