Korting van 40% op huishoudelijke hulp dwingt de gemeente tot het maken van keuzes
“Het uitoefenen van het wethouderschap wordt nog steeds als een cadeautje door mij ervaren”, zegt wethouder Dieke Frantzen in het radioprogramma Kopwijzer.
De wethouder gaf een toelichting op de Concept Verordeningen maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp die vanaf 16 juli tot en met 12 augustus 2014 bij de gemeente ter inzage liggen.
Deze Verordeningen zeggen niets over individuele rechten. Alleen de spelregels worden hiermee vastgesteld. In die van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat bijvoorbeeld informatie over het persoonsgebonden budget (pgb). Het voorstel is dat het college de bevoegdheid krijgt om te besluiten of iemand in aanmerking komt voor een pgb en onder welke voorwaarden. Individuen zijn van harte welkom om de Verordeningen door te nemen maar het is allereerst belangrijk dat de Wmo-raad ‘m uitpluist. In deze adviescommissie aan het college zitten vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Daarnaast zijn de Verordeningen ook van belang voor zorginstellingen.
“Er zijn ook dingen gebeurd die ik vooraf niet had kunnen bevroeden”, aldus de wethouder. Een deel van de werknemers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land die te horen hebben gekregen per 1 januari hun baan te verliezen en kwamen protesteren tijdens de onlangs gehouden gemeenteraadsvergadering, deed zeer. “Het zien van deze mensen gaf nog meer de ernst van de situatie aan van wat al in mijn hoofd zat”. Het gaat om 363 mensen die werken in drie gemeenten. Voor Steenwijkerland gaat het om 125 banen.
De wethouder geeft vervolgens aan dat het niet de gemeente is die het ontslag heeft aangezegd. “Het is een lastige materie waar heel goed over nagedacht is…. Het kan niet anders. We moeten als gemeente vanaf 2015 40% korten op die huishoudelijke zorg. Dat kun je niet oplossen met de kaasschaafmethode. Alle mensen die zorg nodig hebben, moet dit houden. Op het moment dat de korting ingaat loopt het contract met Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ONL) af. Op dit moment betaalt de gemeente € 22,- per uur aan ONL maar ONL heeft aangegeven het voor dit uurtarief niet meer te kunnen doen en kwam met een tegenbod dat hoger lag. Je moet dan keuzes maken. Dit is de minst slechte keus. Dit heeft alles te maken met de UWV. Die organisatie heeft 6 tot 8 maanden nodig om zaken te regelen. Iedere maand dat je wacht moet betaald kost dat ONL € 350.000,-. “
De gemeenteraad zal gevraagd worden in te stemmen om voor de huishoudelijke werkzaamheden (HH1) geen constructie van maatwerk meer op te zetten: geen indicatie en je betaalt zelf de hulp, tenzij je dit echt niet zelf kunt betalen.
Voor de huishoudelijke hulpen, zoals de werknemers van ONL, wordt nog gezocht naar een juiste vorm om die werkzaamheden te kunnen uitvoeren: via een bemiddingsbureau (zzp-constructie), de witte werkster of de nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening. Staatssecretaris Van Rijn is met bonden en belastingdienst in gesprek over deze laatste optie.