Diaconessenhuis Meppel test elektronische neu
Het Diaconessenhuis, onderdeel van Zorgcombinatie Noorderboog, heeft het afgelopen jaar samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzocht of de eNose (Aeonose) onderscheid kan waarnemen tussen hartfalen en de chronische longziekte COPD. De eNose is een elektronische neus waarmee door middel van ademanalyse onder andere keelkanker en tuberculose kan worden aangetoond. De eNose is één van de drie finalisten in de categorie Zorg & Welzijn voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014.
Tijdens het onderzoek met de eNose ademt de patiënt gedurende vijf minuten rustig via het mondstuk in het apparaat. Gedurende deze tijd wordt de uitgeademde lucht over sensoren geleid en bemonsterd. In de uitgeademde lucht bevinden zich een groot aantal vluchtige verbindingen. Als deze verbindingen met de sensoren in aanraking komen, verandert de geleidbaarheid van deze sensoren. Dit verschil in geleidbaarheid wordt gemeten.
Ademanalyse
“Ademanalyse is een geheel nieuwe vorm van medische diagnostiek die belangrijke voordelen biedt voor de patiënt en de gezondheidszorg als geheel. Ademanalyse is niet-invasief, dat wil zeggen dat er geen apparatuur wordt ingebracht in het lichaam of weefsel wordt weggenomen. Hierdoor hoeft de patiënt geen onaangenaam en/of pijnlijk onderzoek te ondergaan. Daarnaast is de uitslag na een paar minuten beschikbaar.”, aldus longarts Arnold Huisman, Diaconessenhuis Meppel.
Onderscheid hartfalen en de chronische longziekte COPD
De eNose bevindt zich nog in de testfase. In het Diaconessenhuis is de eNose getraind om onderscheid te kunnen maken tussen patiënten met hartfalen en patiënten met de chronische longziekte COPD. Alle patiënten hebben naast de normale onderzoeksmethoden ook door de eNose geademd. Deze ademprofielen zijn geanalyseerd. Vervolgens is de eNose verteld welk adempatroon bij de patiënten met hartfalen hoorde en welke bij de patiënten met COPD. Hieruit is gebleken dat de adempatronen sterk van elkaar verschillen. Om deze uitkomsten nog verder te testen, wordt er op dit moment een vervolgonderzoek voorbereid. Bij dit onderzoek worden ongeveer 1000 ademprofielen van patiënten gemeten. Wanneer de resultaten positief zijn, kan de eNose rond 2016, voor hetvaststellen van deze ziektebeelden, officieel in gebruik worden genomen.
Tuberculose, long-, borst, prostaat en darmkanker
Ook de resultaten bij het aantonen van Tuberculose met de eNose zijn veelbelovend. Hier wordt nu vervolgonderzoek naar gedaan. Mogelijk kan de eNose een uitkomst zijn voor de World Health Organisation (WHO). Zij zijn op zoek naar een goedkope methode waarmee snel met voldoende betrouwbaarheid Tuberculose kan worden aangetoond. Ook wordt er momenteel onderzoek gedaan naar het gebruik van de eNose bij het aantonen van long-, borst-, prostaat- en darmkanker.
Herman Wijffels Innovatieprijs
De eNose is, uit 250 aanmeldingen, genomineerd als één van de drie finalisten in de categorie Zorg & Welzijn voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014. Deze prijs heeft als doel ondernemers te helpen hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. De Rabobank organiseert de Herman Wijffels Innovatieprijs sinds 2002 en biedt daarmee een podium dat toegang verschaft tot financiering, kennis en netwerken. Op 22 september zijn de genomineerden bekend gemaakt in de categorieën Food & Agri, Zorg & Welzijn en Circulaire Economie. Per categorie is een geldprijs van 30.000 te winnen. Daarnaast is er ook dit jaar een Publieksprijs te vergeven. Hiervoor kan het publiek vanaf 6 oktober meestemmen via www.rabobank.nl/innovatieprijs.