Hergebruik door Hans Bogers
De Nederlandse taal is allang niet meer wat het was. Steeds vaker worden normale Nederlandse woorden en soms hele zinnen in een andere, vreemde, taal gebezigd. Meestal in het Engels, maar ook wel in het Frans of het Duits. In Steenwijkerland komt daar soms ook nog het gebruik van ons eigen dialect bij. Al is dat toelaatbaar, natuurlijk. Maar voor wat het overige betreft, kunnen wij een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen, de Vlamingen. Zij laten zich niet zo gauw verleiden tot het gebruik van woorden uit een vreemde taal, zeker niet als daar een goed Nederlands alternatief voor is. In Vlaanderen is een helikopter nog altijd een wentelwiek bijvoorbeeld. Ik werd in één van de vele wandelgangen onder het Koperen Dak met mijn neus op deze problematiek gedrukt, toen ik daar een zeer belangwekkend gerucht hoorde. Even voor de duidelijkheid: een gerucht wordt pas een feit, als het door de persdienst van de gemeente is verspreid en aan de lokale media is toegelicht. Een gerucht dus, maar gelet op de ernst waarmee het me bereikte, bijna een zekerheidje. Het ging over een prijs voor het beste gemeentelijke hergebruik van afval, maar dan in het Engels. Steenwijkerland bleek te zijn genomineerd voor de national recycle award.(Hoe je dat in het Steenwijker dialect zou moeten zeggen, daar waag ik me niet meer aan. Dat weet Tjeerd Nieuwenhuis misschien wel) Die hergebuikersprijs wordt uitgereikt door Nedvang, de uitvoeringsorganisatie van het afvalfonds verpakkingen. Of we die prijs krijgen voor het hergebruik van verpakkingsafval, glas of kunststof, dat wist mijn zegspersoon mij niet te vertellen, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zou het niet alleen bij een nominatie blijven en zou de prijs gewoon in de wacht worden gesleept. Of er nog een reward aan die award vast zit werd mij ook niet duidelijk. Al is het te hopen van wel, want we kunnen het geld goed gebruiken in deze kommervolle tijden. En ik moet zeggen als burger van Steenwijkerland: we hebben die prijs dik verdiend. Het scheiden van afval is een waar feest. Glas, plastic, blik, GFT en troep allemaal apart, ja dat is me wat. Ik heb zelf een speciaal fietsje in gebruik om restafval naar de container te vervoeren. Een zogenaamde restafvalwegbrengvouwfiets, waarmee ik om de zoveel tijd een heerlijke wandeling onderneem. Ik zie altijd weer uit naar dat uitje.
En wanneer weten we het zeker? Op 19 maart is de uitslag. Dan mag de burgemeester de Recycle Award 2015, de Hergebruikprijs 2015, bedoel ik, in ontvangst nemen.
En de uitslagen van de Verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen? Ach, die doen er in het licht van deze award eigenlijk helemaal niet meer toe.