25 jaar Internationaal Klompenmuseum
Hoe is het begonnen?
Op een avond in 1985 brachten Jaap Boerema, toen voorzitter van de Historische Vereniging Ol Eel, en Jan Tent een bezoek aan Egbert en Tinie Wietzes. Egbert was de laatste klompenmaker van Eelde. Hij had, samen met zijn vrouw Tinie, een grote collectie klompen (plusminus 600 paar) verzameld van collega’s die er mee stopten en ook van collega’s uit andere landen. Jaap en Jan vroegen deze avond aan Egbert wat hij met de collectie wilde als hij stopte met klompen maken. Egbert: “nou dat weet ik nog niet”. Jaap en Jan stelden hem voor om te proberen om voor de collectie een klompenmuseum op te richten. Egbert werd stil en dacht, hij zei het later ook tegen Tinie, “wat menen ze wel dat ze dat voor elkaar krijgen”. Een groep mensen binnen Ol Eel met o.a. Jan Tent heeft de uitdaging aangenomen en is met de leus “Wedden dat t lukt!” begonnen aan een geldinzameling. Met muziekvereniging Nieuw Leven zijn ze door het dorp gegaan en hebben drieëndertig duizend gulden opgehaald. Van Ol Eel kregen ze een bedrag van zeventien duizend gulden. En van de gemeente Eelde kregen zeventig duizend. Met het totaal bedrag konden ze grond kopen en een museum bouwen. In 1990 werd het museum aan de Wolfhorn geopend.
2015 – 25 jaar later
Jaarlijks richt het Klompenmuseum een thema expositie in. Dit jaar onder de titel Parade paar-tjes.
Het is tijd om te pronken, want dit museum bestaat 25 jaar! In deze jubileum tentoonstelling worden verschillende hoogte punten van de internationale verzameling klompen en houten schoeisel onder de aandacht gebracht. Een blik op hoe het allemaal begon, een verwachtingsvolle kijk naar de toekomst, en ook over de bijzondere klompen die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. De inrichtingscommissie nam een duik in het archief. Mappen met foto’s en krantenartikelen hebben ze doorgespit. Ze vroegen de vrijwilligers om aan te geven wat hun favoriete paar-tje is uit de collectie van in totaal zo’n 2.200 paar pronkstukken. En zo kwamen ze op de titel van de expositie Parade Paar-tjes.
Uit de diversiteit en de veelheid aan mogelijkheden moesten ze keuzes maken voor de inrichting. De start van het museum in 1990 kon daarbij niet ontbreken. Uit het archief zijn foto’s opgedoken van de pioniers en de oprichters. Van de diversiteit van de krantenkoppen zijn de vele gebeurtenissen af te lezen. Bijvoorbeeld een inbraak in het museum en de aanwinst van de Japanse priester klompen.
Daarnaast is het feest, de vrolijke noot wordt gezet door klompen uit de collectie Woldring. Een serie kleurrijke figuren gemaakt van klompen. Een viool speler, een agent of een klomp als bootje aan de wand. Ze gaan samen met frivole Franse klompen met sierlijk houtsnijwerk uit de Melin collectie en het Russische ‘bling bling’ paar, geschonken aan een bestuurslid dat afscheid nam straalt de bezoeker tegemoet. Bruidsklompen uit: Marken (eigendom van het museum en twee paar in bruikleen gekregen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen), Duitsland en Syrië sluiten aan met de liefdevolle puntige klompen uit het dal van Bethmale in de feestelijk stoet van Parade Paart-jes.
Ook het ambacht speelt een grote rol. Zo zijn er klompen die niet te onderscheiden zijn van een schoen, gemaakt uit één stuk hout. Tunnis Linker uit Zuidlaren maakt houten schoeisel met zijn eigen ontwikkelde houtbewerkingstechniek. Hij lijmt repen hout van 7 mm breed op elkaar en vereeuwigt met behulp van een mal zijn schoenen, die van zijn vrouw of gebruikt zijn fantasie. Zelfs de veters zijn van hout. Tussen zijn werk prijkt het duurste paar klompen van het museum, uit de Melin collectie. Een paar klompen als voeten waarmee een Franse klompenmaker de eerste prijs won op een tentoonstelling in 1990 in Frankrijk.
Het oudste paar uit de collectie zijn de Pietjes of Tonnekes dateert uit ± 1775. De stof is vakkundig op het houten klompje gelijmd. Ze zijn omringd door Franse kinderklompjes en staan samen met de verschillende soorten trippen opgesteld. De nieuwste aanwinsten van het museum zijn de honderd tot twee honderd jaar oude modellen afkomstig uit Nuristan, een provincie die ligt in Afghanistan en Pakistan. De twee klompenzuilen van blankhouten klompen zijn een eerbetoon aan het ambacht van de klompenmakers. Aan de wand zien we de paren van de huidige Nederlandse klompenmakers paarsgewijs richting de uitgang paraderen. In de hoop dat het ambacht voor de toekomst behouden blijft. Op weg naar het volgende jubileum.
Het Internationaal Klompenmuseum wordt gerund door plusminus zestig vrijwilligers. Structurele financiële steun van gemeente of provincie ontvangt het niet. Meer dan een compliment waard voor deze vrouwen en mannen. Chapeau !!!
Internationaal Klompenmuseum
Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde
Telefoon: 0050 – 309 11 81
Openingstijden
1 april tot 1 november, dinsdag tot en met zondag, van 14.00 – 17.00 uur.
Groepen op afspraak, 1 april 2015 t/m 20 december 2015, ook buiten de normale openingstijden.