Intelligente Straatverlichting in Vollenhove
Een lokaal initiatief om de aantrekkelijkheid van de historische binnenstad te versterken door gebruik te maken van moderne belichtingstechnieken leidde na een uitgebreide marktverkenning tot een combinatie van innovatieve verlichting en duurzame telecommunicatie technologie. Anders gezegd: door Led-verlichting aan te sturen via glasvezelnetwerken ontstaat er een basis voor intelligente straatverlichting. Om dit ambitieuze initiatief op een maatschappelijk acceptabele wijze in te richten is de Stichting Innovatie Lokaal opgericht.
Het gemeentebestuur van Steenwijkerland omarmt lokale initiatieven en participeert door te faciliteren. Met dit in het achterhoofd vinden gesprekken plaats met de Stichting Innovatie Lokaal in Vollenhove. Aanleiding is de wens van de Stichting om ook de geplande vervanging van de openbare verlichting in Steenwijkerland anders in te vullen door gebruik te maken van de laatste technische mogelijkheden en dus niet alleen de armaturen en lampen te vervangen door led. Daarmee kan in de toekomst worden ingespeeld op allerlei maatschappelijke ontwikkelingen als zorg aan huis, slimme laadpalen etc.
Is Vollenhove daarin uniek ? Nee, geenszins. Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van allerlei slimme toepassingen en de implementeren daarvan. In Eindhoven werken de gemeente en de Technische Universiteit (TU/e) samen in de ontwikkeling van een zogenaamde Smart City. Door gegevens te verzamelen en deze informatie te gebruiken met slimme toepassingen wordt de veiligheid verbeterd en de leefbaarheid vergroot. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar vragen ook om een discussie over de wenselijkheid en de impact van technologische ontwikkelingen op de samenleving. Dat werd vorig jaar al duidelijk in een presentatie van prof. Dr. ir. Nico Baken (verbonden aan TU Delft en Eindhoven) bij Royal Huisman met filosofische beschouwingen en de zin van het leven gerelateerd aan de technische ontwikkelingen, mogelijkheden en obstakels.
Tijdens een recent bezoek aan Eindhoven was een belangrijk leerpunt niet voorop te moeten lopen, omdat dat gevaarlijk is, veel geld en tijd kost, maar ook een remmend effect kan hebben. Verstandiger is het om beproefde oplossingen over te nemen en te implementeren in de eigen omgeving. Hoe, dat wil Stichting Innovatie Lokaal graag laten zien in een proeftuin in de spontaan door de Rabobank beschikbaar gestelde ruimte aan de Molenberg in Vollenhove.
De opening van de proeftuin is op vrijdag 19 januari 2018 van 14:00 tot 16:00 uur.