De kogel is door de kerk door Hans Bogers
Er zijn van die uitdrukkingen waarvan je de oorsprong niet meteen meer weet en dat je, om daar achter te komen, enig zoekwerk moet verrichten. Zo weet ik bijvoorbeeld, dat de uitdrukking over de kogel die door de kerk is, ongeveer dezelfde betekenis heeft als de witte rook, die uit een schoorsteen in Rome opstijgt en dat die weer overeenkomt met de dreigende woorden, die Julius Caesar ooit sprak, toen hij alweer heel lang geleden met zijn leger het riviertje de Rubicon overtrok: Alea Iacta est, de teerling is geworpen. De knoop is doorgehakt. Het spel is op de wagen. De Raad van State heeft beslist.
Toch lijkt de uitdrukking, dat de kogel door de kerk is, in relatie tot de coalitievorming in Steenwijkerland als een vlag de lading te dekken.
Om dat te begrijpen is een klein lesje geschiedenis naar de herkomst van die uitdrukking noodzakelijk. Als u even met mij meereist naar de tachtigjarige oorlog dan maak ik u deel van een gangbare en aannemelijke theorie over het ontstaan van dat gezegde. In die tijd was het namelijk gewoonte, om tijdens de oorlogvoering uit respect voor het christelijk geloof in de brede zin des woords de kerken te sparen. Het waren natuurlijk de onbetrouwbare Spanjaarden, die met deze goede gewoonte braken en tijdens het beleg van Haarlem met een kanonskogel de Sint-Bavokerk bestookten.
Die kogel is trouwens nog steeds te bezichtigen. Dus als u een keertje in de buurt bent: Haarlem is de moeite van het bekijken zeer wel waard en het orgel van de Sint-Bavokerk is één van de mooiste van de wereld.
Tegenwoordig is het overigens wel anders gesteld met de respectvolle bejegening van het geloof van welke modaliteit dan ook, en zijn kerken en andere heiligdommen het eerst aan de beurt om beschoten te worden.
Maar even terug naar de coalitievorming in Steenwijkerland. Omdat maar liefst twee Christelijke partijen uit de boot zijn gevallen, lijkt het er op, dat er bijna letterlijk een kogel door de kerk is gegaan. Dat ter compensatie van deze christelijke neergang de Christenunie werd binnengehaald is nauwelijks een doekje voor het bloeden te noemen. Het is trouwens al heel lang geleden, dat het CDA geen wett’nholder heeft mogen leveren en het is nog veel langer geleden, dat er helemaal géén christelijke partij deelnam aan het college.
Over het verleden gesproken: ook de vermoedelijke coup binnen de VVD, een soort broeder/zustermoord, waarbij een vrouw het moet afleggen tegen een man, doet denken aan een zelfde drama, acht jaar geleden, en de vrees bestaat, dat ook deze keer de effecten nadelig zullen zijn.
Je kunt nu eenmaal niet ongestraft een vrouw inwisselen voor een man.
Dat summum van genderneutraliteit hebben we, zeker in de raadspolitiek nog lang niet bereikt.