Rekenkamercommissie overwegend positief in onderzoek ondersteuning burgerinitiatieven in Steenwijkerland
Beleid en werkwijze van de gemeente bieden een goede basis voor de ondersteuning van burgerinitiatieven. Daarnaast is er ruimte voor verbetering voornamelijk ten aanzien van de inzet en de rol van de Plaatselijke Belangen en Wijkorganisaties (PBW’s).
De rekenkamercommissie (RKC) van Steenwijkerland heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop de gemeente Steenwijkerland burgerinitiatieven ondersteunt. Met burgerinitiatieven worden initiatieven vanuit de burgers bedoeld die daarvoor geldelijke of feitelijke ondersteuningvragen van de gemeente. Aanleiding voor dit onderzoek was de motie van 8 november 2016 waaruit naar voren kwam dat de gemeenteraad groot belang hecht aan burgerinitiatieven en dat door middel van ondersteuning wil stimuleren. De RKC heeft daarom onderzocht op welke wijze Steenwijkerland burgerinitiatieven nog beter zou kunnen ondersteunen.
Een belangrijke conclusie is dat Steenwijkerland een goede relatie met haar inwoners nastreeft en een goede basis en een snelle en eenvoudige werkwijze heeft voor de ondersteuning van burgerinitiatieven. Met het kernen- en wijkenbeleid biedt de gemeente de burgers de mogelijkheid om zelf te werken aan de leefbaarheid in hun kern of wijk. Het uitgangspunt is daarbij dat het initiatief bij de bewoners ligt. De gemeente denkt echter wel mee en deelt kennis met initiatiefnemers. Bovendien stelt de gemeente financiële middelen beschikbaar. Die beschikbare middelen worden echter lang niet altijd volledig benut waardoor er financieel nog meer ruimte is voor burgerinitiatieven omdat er soms geld op de plank blijft liggen.
Binnen het gevoerde beleid spelen de PBW’s een belangrijke rol. De PBW’s worden gezien en fungeren als vertegenwoordigers van de burgers van een kern of wijk. Ze hebben direct toegang tot de gemeentelijke coördinatoren, kernen en wijken en de betrokken wethouders. Aanvragen voor ondersteuning van burgerinitiatieven lopen ook via de PBW’s.
Uit het onderzoek blijkt dat de PBW’s verschillend functioneren. Sommige gaan actief op pad om de behoeften van de burgers in hun kern of wijk te achterhalen. Andere zijn minder actief zijn waardoor burgerinitiatieven wellicht moeilijker van de grond komen. Bij het functioneren van een PBW is de bemensing belangrijk; de instelling, beschikbare tijd en energie van de bestuurders zijn van doorslaggevend belang bij het realiseren van initiatieven.
De RKC vraagt zich in het onderzoek af in hoeverre daadwerkelijk alle burgers van een kern of wijk vertegenwoordigd worden door de PBW’s. De commissie acht het niet ondenkbaar dat eerdere ervaringen een drempel kunnen vormen voor bewoners om de PBW te benaderen. Hierdoor kunnen toegankelijkheid tot ondersteuning en de gelijkheid tussen burgers in het geding komen.
Om burgerinitiatieven nog beter te kunnen ondersteunen adviseert de RKC om de actieve PBW’s met veel draagvlak en actieve bestuurders te koesteren. Verder zou de organisatiekracht in kaart moeten worden gebracht waar nodig bij te kunnen sturen. Het is van belang om, ook bij de actieve PBW’s te borgen zoveel mogelijk inwoners worden bediend. Daarnaast RKC de gemeenteraad het advies om aan de slag te gaan met PBW’s die minder actief zijn.
Onderzoeksrapport RKC Steenwijkerland – Ondersteuning burge…