Buurtbemiddeling Steenwijkerland
Beter een goede buur…..
Als je dichtbij elkaar woont kunnen spanningen en irritaties ontstaan. Bijvoorbeeld over de parkeerplek voor de deur, onkruid op de stoep, honden geblaf of het geluidsniveau van muziek. Lopen de irritaties op en dreigt de situatie uit de hand te lopen? Laat het niet zover komen en schakel buurtbemiddeling in.
Wat is buurtbemiddeling?
De meeste mensen wonen prettig met hun buren. Soms is dat niet het geval en ontstaan er ergernissen of meningsverschillen. Wanneer de emoties oplopen, is het lastig om tot een gesprek te komen. Buurt-
bemiddeling kan je helpen om de cirkel te doorbreken. Wij geven informatie en advies over wat je zelf kan doen. Is dat niet voldoende, dan kun je onze onpartijdige bemiddelaars inschakelen. Onder hun deskundige begeleiding kun je samen met je buren nadenken over een goede oplossing.
Bemiddelaars
Onze buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers uit gemeente Steenwijkerland die speciaal getraind en gecertificeerd zijn om conflicten op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben geheimhoudingsplicht. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen jou en je buren om zelf een oplossing te vinden. En als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern. Buurtbemiddeling voorkomt zo dat de ruzie uit de hand loopt.
Wanneer schakel je buurtbemiddeling in?
Buurtbemiddeling kan worden ingezet bij verschillende soorten overlast, bij een ruzie of bij een slechte relatie met de buren. Denk je dat het probleem te ernstig of te ingewikkeld is? Wij denken graag mee en bespreken de mogelijkheden met je. Indien nodig brengen wij je in contact met een partij die je verder kan helpen.
Hoe werkt het?
Neem contact met ons op en leg uit wat er aan de hand is. Wij beoordelen of jouw situatie in aanmerking komt voor de inzet van buurtbemiddeling. Als dat zo is, komt een bemiddelaar bij je thuis langs om jouw verhaal te horen. In een gesprek met jouw buren horen we daarna de andere kant van het verhaal. Willen jullie allebei samen in gesprek, dan regelen en begeleiden wij dit op neutraal terrein.
De bemiddelaars zorgen ervoor dat het bemiddelingsgesprek goed verloopt en dat jullie samen duidelijke afspraken maken. Deze afspraken zetten we op papier, zodat je beide weet wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Na enkele weken nemen we contact op om te horen hoe het gaat. Als het nodig is plannen we een nieuw gesprek in.
Wie kan buurtbemiddeling inschakelen?
Iedere inwoner van de gemeente Steenwijkerland die een conflict met buren of buurtgenoten wil oplossen. Ook instanties als woningcorporaties, politie en de gemeente Steenwijkerland kunnen ons benaderen of inwoners doorverwijzen.
Aanmelden of meer informatie?
Wil je je aanmelden of wil je meer informatie? Bel of mail dan naar onze coördinatoren Aline Vos of Kristy van Oosterhout via (0521) 745 080 of buurtbemiddeling@sociaalwerkdekop.nl.
Op zoek naar jou!
Voor dit mooie project zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die zich prettig voelen in de rol van bemiddelaar. Vrijwillige bemiddelaars worden door ons getraind en ontvangen supervisie en begeleiding in hun werk van de coördinator Buurtbemiddeling. Het is flexibel vrijwilligerswerk wat je zelf kan inplannen. Kijk voor meer informatie op de vacature bank: www.vipsteenwijkerland.nl voor de vacature: vrijwilligers buurtbemiddeling of neem contact met ons op.