D66: Miljoenen voor klimaat in elke provincie
De 12 D66-provincielijsttrekkers presenteren vandaag hun klimaatplan. D66 ziet dat we nog nooit zoveel mogelijkheden hebben gehad om iets aan de dreigende klimaatcrisis te doen. Hiermee wil D66 in de provincies er aan bijdragen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarom komen de provincies nu in actie.
In elke provincie wil D66 investeren in het klimaat met concrete plannen. De komende jaren willen deze lijsttrekkers samen in totaal 5,3 miljard euro investeren in onder andere schone energie, laadpalen, onderwijs en isolatie van huizen. Daarmee zetten de provincies Nederland in de groene stand.
We komen nu in actie
Elke provincie heeft plannen voor het klimaat. Enkele voorbeelden:
- Investeringen in opleidingen voor klimaatvakmensen
- Ontwikkelen van buurtbatterijen om energie op te slaan
- Aanleggen van laadpalen voor elektrische fietsen en elektrische auto’s
- Aanleggen van fietssnelwegen om makkelijk naar werk, vrienden en school te fietsen
- Bij aanbestedingen voor openbaar vervoer wordt gekozen voor voertuigen die geen uitlaatgassen uitstoten
- Investeren in het isoleren van huur- en koopwoningen
- Zonnepanelen op daken van huizen, bedrijven en scholen
Wybren Bakker s de D66-lijsttrekker in de provincie Overijssel: “De provincie gaat over bouwen, wegen en energie. Onderwerpen die alles met klimaat te maken hebben. Daarom zijn klimaatplannen ook in de provincie ontzettend nodig. We zetten met alle twaalf lijsttrekkers in de provincies er op in om miljoenen te investeren in klimaat. Bijvoorbeeld voor het opleiden van vakmensen die een zonneboiler kunnen installeren, huizen isoleren of een warmtenet kunnen aanleggen. In zonneweides, fietssnelwegen en buurtbatterijen. Mensen mogen van D66 weten dat wij in elke provincie het klimaat op één zetten.” Elke provincie heeft vele plannen. In het klimaatplan heeft elke provincie drie concrete voorbeelden daarvan gegeven.
Investeren in de toekomst
Nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering. Steeds vaker is er extreem weer. Tegelijkertijd biedt het aanpakken van klimaatverandering ook kansen. Investeren in klimaat, is ook investeren in schone lucht, comfortabele huizen, nieuwe banen en nieuwe technieken. Met het klimaatplan draagt elke provincie bij met geld voor concrete plannen om te investeren in een schone toekomst. D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot: “Op dit moment wordt er gewerkt aan het klimaatakkoord. Met deze plannen laat D66 ook regionaal zien wat er allemaal mogelijk is. Door samen te werken investeren we in de toekomst. Met deze plannen dragen de provincies er aan bij dat we de klimaatdoelen halen en voor mensen en ondernemers betaalbaar zijn.”
Voor de toekomst: provincies samen in actie voor klimaat
D66 komt met geld en groene plannen
D66 is voor. Voor een leefbare aarde voor volgende generaties. En dat is nodig. Want nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering. Steeds vaker zijn er extreme plensbuien. En steeds vaker zijn er perioden van extreme droogte. Tegelijkertijd hebben we nog nooit zoveel mogelijkheden gehad om iets aan de dreigende klimaatcrisis te doen.
D66 laat zien hoe het wél kan. Samen kunnen de 12 provincies ruim 5,3 miljard euro investeren in onze toekomst.
Kansen voor Nederland
Naast noodzaak is de aanpak van klimaatverandering een enorme kans voor Nederland! D66 is optimistisch. Investeren in het klimaat, is investeren in de toekomst. In gezonde lucht met minder fijnstof. In nieuwe banen voor alle opleidingsniveaus. Daarom willen we in elke provincie met concrete maatregelen zorgen voor een schone toekomst.
Schooldaken, bedrijventerreinen en provinciaal gebied willen we inzetten voor het opwekken van hernieuwbare energie. We zorgen voor de bouw van waterstoffabrieken. En we willen huizen isoleren, zodat ze comfortabeler worden en de energierekening daalt.
Bij aanbestedingen voor openbaar vervoer kiezen we voor zero-emissie voertuigen. We investeren in opleidingen voor vakmensen, in laadpalen voor elektrische fietsen en elektrische auto’s. Bovendien willen we het makkelijker maken om met de fiets naar werk en naar school te fietsen.
We komen nu in actie
Samen met alle provinciale D66-afdelingen presenteren wij een ambitieus investeringsplan. Want voor D66’ers in alle regio’s is de ambitie hetzelfde: de opwarming van de aarde tegengaan, en tegelijkertijd investeren in onze toekomst.
- Inkoop- en aanbestedingstrajecten worden alleen nog maar circulair aanbesteed. Dus meer hergebruiken en minder weggooien.
- Bij aanbestedingen wordt de CO2-prijs meegewogen in de financiële afweging.
- De eigen provinciale organisatie is in 2030 CO2-neutraal. CO2-uitstoot tot 2030 wordt gecompenseerd door het planten van loofbomen in Nederland.
- Grond van de provincie wordt ter beschikking gesteld om schone energie op te wekken. Dit gebeurt in samenspraak met lokale en regionale energiecoöperaties.
- Bij nieuwe aanbestedingen van openbaar vervoer wordt gekozen voor schoon vervoer met geen of minimale CO2-uitstoot. Dat kan bijvoorbeeld door in te zetten op elektrische bussen en treinen. Vanaf 2035 zijn alle regionale treinen uitstootvrij.
- Er wordt geïnvesteerd in het regionaal laadpalennetwerk en andere laadinfrastructuur voor (personen)auto’s, scheepvaart en vrachtvervoer.
- Het wordt voor mensen makkelijker gemaakt om de fiets te pakken. De provincies blijven investeren in fietspaden en fietssnelwegen, ook voor e-bikes.
- Eigenaren van elektrische auto’s betalen geen wegenbelasting. Er moet worden nagedacht over een nieuw belastingsysteem voor de provincies.
- We investeren in huizen om ze energiezuiniger en comfortabeler te maken.
- Provincies zien er op toe dat de industrie en andere bedrijven energiebesparende maatregelen nemen en de CO2-uitstoot verminderen. Dat kan bij bedrijven die via vergunningverlening onder provinciaal toezicht vallen.
- Economische en innovatiesubsidies worden alleen nog maar ingezet ten behoeve van het vergroenen van de economie, het besparen van energie en/of het ontwikkelen van circulaire producten en processen.
- Het landbouwbeleid van de provincies wordt alleen nog maar gericht op het verduurzamen van de landbouw en kringlooplandbouw.
Per provincie gaat D66 onder andere aan de slag met:
Voor Groningen:
- De Eemshaven verder uitbouwen tot hét centrum voor duurzame energie. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van meer windmolens op zee en een waterstoffabriek.
- Groningen is in 2040 energievoorzienend. Op weg daarnaartoe willen we dat in 2035 60% van onze energiebehoefte duurzaam wordt opgewekt.
- De provinciale fondsen (140 miljoen) enkel en alleen nog inzetten voor verdere verduurzaming van de Groningse maatschappij en economie.
Voor Friesland:
- De provincie biedt subsidie aan voor projecten in energieopslag, restwarmte, microgrids, gelijkstroom of waterstof.
- Alle woningen en bedrijventerreinen in Fryslân zijn uiterlijk in 2040 energieneutraal. Publieke gebouwen realiseren dit al in 2030. Provincie ondersteunt met subsidie.
- Een Iepen enerzjy fûns, waar particulieren, organisaties en bedrijven leningen kunnen aanvragen om hun eigen omgeving klimaatneutraal te maken.
Voor Drenthe:
- Vijf procent van de provinciale begroting wordt vrijgemaakt voor extra inzet op de Drentse Energieagenda, onder andere voor mensen met lage- en middeninkomens meer financiële mogelijkheden geven bij het verduurzamen van hun huis.
- De provincie verstrekt subsidies aan ondernemers die het opwekken van energie en het verminderen van energiegebruik op bedrijventerreinen collectief aanpakken.
- De provincie gaat samen met Drentse innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen in het Noorden meer duurzame projecten en experimenten opzetten.
Voor Overijssel:
- Voor elke inwoner wordt een boom geplant, in totaal zijn dat 1,2 miljoen bomen. Bomen kunnen CO2
- Om de 100 kilometer wordt een waterstoftankstation gerealiseerd.
- Investeren in fietspaden geïntegreerd met zonnepanelen en investeren in zonnepanelen op geluidswallen.
Voor Gelderland:
- Een investering van 2.000 euro per huishouden voor het energiezuiniger maken van huur- en koopwoningen.
- Het opleiden van 10.000 vakmensen voor de klimaattransitie door te investeren in nieuwe opleidingen.
- Investeren in een schonere lucht en minder CO2-uitstoot door meer fietspaden, elektrisch rijden, en het halveren van de CO2-uitstoot in de industrie.
Voor Limburg:
- Schonere lucht in Limburg door de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond (de Maaslijn) geschikt te maken voor elektrische treinen.
- Lagere rentes op leningen die verstrekt worden aan bewoners en bedrijven voor het verduurzamen van Limburg.
- Alle stads- en streekbussen emissievrij in 2025.
Voor Noord-Brabant:
- Ontwikkelen en uitrollen van slimme oplossingen zoals zonnefolie, stille windturbines op hoge gebouwen en opslag van energie. Dit doen we samen met onderwijs, onderzoek, bedrijven en bewoners. De eigen gebouwen vormen een proeftuin en zullen emissievrij zijn in 2025.
- Investeren in elektrisch vervoer door meer (snel)laadpunten en slimme netwerken: Brabant als broedplaats in Europa.
- Grootschalig energiebespaarprogramma voor woningisolatie waardoor de energierekening omlaag gaat.
Voor Utrecht:
- Op grootschalige bodemdalingsgebieden ruimte maken in het landschap voor het opwekken van schone energie zoals zonneweiden.
- Investeren in en stimuleren van opslag en distributie van energie, zoals buurtbatterijen, waterstof en smart grid.
- Via Energiefonds investeren in het verduurzamen van woningen van particuliere huiseigenaren die willen renoveren.
Voor Noord-Holland:
- Het realiseren van een grondstoffenrotonde in Noord-Holland. Noord-Holland kan een spilfunctie vervullen in het hoogwaardig recyclen van producten en materialen en zo een grondstoffenrotonde maken.
- De provincie blijft investeren in snellaadstations langs provinciale wegen om zo te werken aan elektrisch rijden in Noord-Holland.
- Noord-Holland zet ook in op waterstof. D66 wil deze periode minimaal één waterstoffabriek faciliteren en ondersteunen.
Voor Zuid-Holland:
- Investeren in de Warmterotonde. Daarmee maken we optimaal gebruik van de restwarmte uit de Rotterdamse haven om onder andere huizen te verwarmen.
- Nog meer gericht investeren in duurzame innovaties, zoals op het gebied van circulaire economie.
- De fietser op één. Structureel extra investeren in snelfietspaden, fietsenstallingen en laadvoorzieningen voor elektrische fietsen.
Voor Flevoland:
- In Flevoland plaats maken voor een onderzoeks- en ontwikkellocatie voor duurzame energie, in het bijzonder voor waterstof.
- Onderzoek doen naar het aansluiten van provinciale verlichting direct op onze windmolens. Hiermee wordt omvormingsverlies voorkomen.
- Ruimte geven aan boeren en andere ondernemers die met behulp van zonneakkers, windenergie of andere nieuwe vormen van duurzame energie kunnen bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.
Voor Zeeland:
- Via een investeringsfonds een half miljard euro uit het reservekapitaal van de Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij (PZEM) investeren in innovaties in de Zeeuwse Economie. Vooral investeren in de energietransitie en verduurzaming.
- In nieuwbouwplannen zijn daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen en nieuwbouw is standaard CO2-neutraal. Op (monumentale) panden in oude stads- en dorpskernen is het plaatsen van zonnepanelen toegestaan.
- Een provinciale duurzaamheidstoets invoeren voor investeringen en subsidies van de provincie Zeeland. Bedrijven maken een plan voor zijn/haar bijdrage aan een circulaire economie.
Wat wordt waar geïnvesteerd (2019-2023)?
De financiële mogelijkheden verschillen per provincie. Sommige provincies hebben bijvoorbeeld wel energiebedrijven verkocht, andere niet. In elke regio maakt D66 zich hoe dan ook hard voor klimaatambities.
Twaalf provincies | |
Groningen | |
Investeringsprogramma circulaire economie, energietransitie en verduurzaming landbouw | 30 miljoen |
Extra inzet energietransitie | 20 miljoen |
Verduurzaming mobiliteit | 20 miljoen |
Friesland | |
Extra inzet klimaatbeleid | 65 miljoen |
Drenthe | |
Extra inzet op de Drentse Klimaatagenda | 15 miljoen |
Overijssel | |
Accentverschuiving in de investeringsagenda Kwaliteit van Overijssel naar klimaatbeleid | 250 miljoen |
Extra inzet klimaatbeleid | 372 miljoen |
Gelderland | |
Verduurzamen van bestaand beleid | 400 miljoen |
Inzet revolverende groene fondsen via OostNL | 1,4 miljard |
Inzet in energie- en klimaatfonds van InvestNL | 800 miljoen |
Limburg | |
Verduurzamen van bestaand beleid | 503 miljoen |
Extra inzet klimaatbeleid in revolverende fondsen | 250 miljoen |
Noord-Brabant | |
Verduurzamen eigen gebouwen | 2 miljoen |
Revolverend fonds voor verduurzamen woningen | 240 miljoen |
Realiseren elektrische laadpalen | 10 miljoen |
Stimuleren van duurzame innovaties | 105 miljoen |
Utrecht | |
Extra inzet klimaatbeleid | 60 miljoen |
Zeeland | |
Investering in de energietransitie via de Zeeuwse energiemaatschappij Delta | 500 miljoen |
Klimaat en energie-opgave | 20 miljoen |
Noord-Holland | |
Inzet voor natuurgebieden | 0,9 miljoen |
Natuurinclusieve landbouw | 1 miljoen |
Tegengaan bodemdaling en stimuleren ecologische oevers | 1,58 miljoen |
Verbeteren luchtkwaliteit | 2,6 miljoen |
Energietransitie | 24,36 miljoen |
Duurzaamheidsfondsen | 95 miljoen |
Zuid-Holland | |
Investeringen in het klimaat, energie innovaties, werken aan waterstof, steunen van duurzaam onderwijs en de regeling kleine initiatieven voor mensen met lage inkomens en VVE’s | 142 miljoen |
Flevoland | |
Verduurzamen bestaand beleid | 25 miljoen |
Extra inzet klimaatbeleid | 10 miljoen |
TOTAAL | 5.364.440.000 |
Kernboodschap
D66 is voor een schone toekomst. D66 laat zien hoe we de opwarming van de aarde tegengaan. Dat doen we door samen te investeren in banen met een economie die klaar is voor de toekomst.
D66 laat zien hoe het wél kan.
Waarom doen jullie dit?
De aarde warmt op. Nederland hoort per hoofd van de bevolking bij de grootste CO2-uitstoters in de wereld. Wij willen een schone toekomst, dus we komen nu in actie.
D66 wil de CO2-uitstoot halveren in 2030 zodat we de klimaatdoelen van Parijs halen en opwarming van de aarde tegengaan. Net als het Rijk en gemeenten spelen provincies een belangrijke rol, als aanjager en in de uitvoering.
Sommige partijen geven vooral aan wat ze niet willen en wat er niet kan. D66 presenteert een plan voor de toekomst. Met wat wél kan. Waarmee elke provincie flink bijdraagt met geld en andere oplossingen om te investeren in een schone toekomst.
Is dit een reactie op het CDA?
Wij waren hier al mee bezig voordat het CDA kwam met hun verhaal dat ze op de rem trappen. Maar goed. Sommige partijen geven de laatste tijd mbt klimaat vooral aan wat ze niet willen (zoals CDA in de Telegraaf afgelopen dinsdag). En wat er allemaal niet kan.
D66 laat zien hoe het wél kan.
Hoe verhouden deze plannen zich tot het klimaatakkoord? Wordt hiermee nog meer CO2 winst gehaald?
Het klimaatakkoord moet nog worden doorgerekend. In de provincies moet ook concreet actie worden ondernomen. D66 wacht niet af, maar laat zien welke concrete keuzes zij in de provincie maakt om de doelen te halen. In de provincie wordt schone energie opgewekt en rijden elektrische auto’s. Dit zijn de concrete maatregelen waar D66 in de provincie op inzet.
Waarom komen jullie hier nu mee?
Dit is een belangrijk moment. Het klimaatakkoord wordt nu doorgerekend. En de inzet voor de nieuwe coalities in de provincie wordt nu bepaald. D66 wil in elke provincie een klimaatcoalitie.
Waarom komen jullie hier nu pas mee? En niet in de afgelopen vier jaar?
Ook de afgelopen vier jaar veel gedaan. [Voorbeelden]. Nu tijd voor volgende stappen.
Wat draagt elke provincie bij (aan geld)?
Elke provincie draagt bij met geld voor concrete maatregelen om te investeren in een schone toekomst. Zo wordt het geld dat verdiend is met oude energie ingezet om de energie van de toekomst te realiseren. Schooldaken, bedrijventerreinen en provinciaal gebied worden ingezet voor hernieuwbare energieopwekking. Bij aanbestedingen voor openbaar vervoer aanbestedingen wordt gekozen voor zero-emissie voertuigen.
In totaal zal er voor bijna 6 miljard euro geïnvesteerd worden door de 12 provincies. De ingezette middelen verschillen per provincie, want sommige provincies hebben bijvoorbeeld veel meer geld dankzij de verkoop van energiemaatschappijen.
Doet elke provincie mee?
Ja, elke provincie doet mee. In elke provincie komt D66 in actie voor het klimaat. Wij willen de klimaatdoelen halen, op zo’n manier dat het betaalbaar is en iedereen mee kan doen en de industrie mee gaat betalen. Daar wil D66 graag mee aan de slag in de provincies.
Hoeveel CO2- reductie gaan deze plannen opleveren?
D66 laat zien dat wij inzetten op investeringen in een schone economie met nieuwe banen voor de toekomst. Dat is onze inzet.
Dit is de inzet van D66 voor klimaatcoalities in de provincie. Het zijn concrete maatregelen als uitwerking van het klimaatakkoord. D66 in de provincies wil haar middelen de komende jaren richten op een succesvolle uitvoering van het klimaatakkoord dat op dit moment wordt doorberekend.
De afspraken zetten Nederland in de groene stand. Met dit plan laat D66 zien dat de provincies een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het klimaatakkoord, en aan het behalen van de klimaatdoelen in 2030.
Dit plan bevat uiteenlopende voorstellen om serieus bij te dragen aan de klimaatdoelen voor 2030. Het is daarom de inzet van D66 bij mogelijke coalitie-onderhandelingen.
Een stem op D66 is een stem voor een schone toekomst.
Is dit wel haalbaar wanneer jullie niet in de Gedeputeerde Staten zitten?
Als we niet in de Staten zitten, zullen we de gedeputeerden vanuit de Staten aansporen tot ambitieus klimaatbeleid. D66 is altijd heel goed in constructief oppositie voeren, dat hebben we de afgelopen jaren bewezen.