Bachcantate (127) in de Grote Kerk in Blokzijl: geen kerkdienst maar een viering
Wat is een cantate
De cantate (letterlijk vertaald zangstuk) is ontstaan als kamermuziek in de zeventiende eeuw in Italië. Mede door Johann Sebastiaan Bach werd de cantate het belangrijkste muziekwerk in het begin van de achttiende eeuw. Bach schreef er meer dan tweehonderd, vier jaargangen, voor iedere zondag van het kerkelijk jaar één.
Waar gaat de Bachcantate 127 over
Herr Jesu Christ, wahr’r Mensch und Gott
Jezus kondigt zijn gang naar Jeruzalem aan, waar hij zal worden bespot, gemarteld en gedood, zonder dat zijn discipelen daar veel van begrijpen. Hij ontmoet echter ook de blinde Bartimeüs, die hem dadelijk als ‘Zoon van David’ herkent en wordt genezen op zijn bede ‘Heb medelijden met mij’ (in de cantate, deel één, ‘wil mij genadig zijn’). De blinde staat hier voor wie leeft in duisternis, de weg kwijt is, een levensoriëntatie mist. Beide aspecten komen in de cantate samen: door Jezus’ heilbrengend lijden en sterven hoeft de gelovige zijn eigen dood niet meer te vrezen.
Geen kerkdienst maar een viering
De uitvoering van een cantate is geen gewone kerkdienst, maar een viering waarin het thema van de cantate die aan het einde wordt gezongen centraal staat. Er worden liederen gezongen en teksten uitgesproken die gaan over de uit te voeren cantate. Wel aangepast aan deze tijd natuurlijk, want in de tijd van Bach kon zo’n dienst makkelijk drie uur duren. Beide delen, viering en cantate, duren ongeveer even lang (20/25 minuten). De cantatedienst is geschikt voor zowel kerkgangers als Bachliefhebbers.
Wie doen er mee
Het cantate-koor bestaat uit zangers uit de regio, het orkest wordt gevormd door professionele musici. De artistieke leiding is in handen van de jonge dirigente Raghna Wissink. Deze cantate kent een brede muzikale bezetting met naast het continuo en de strijkers ook een belangrijke rol voor twee hobo’s, twee blokfluiten en een trompet. De sopraan en bas-aria’s worden respectievelijk gezongen door Suzanne Weber en Niels Kuipers, het tenor-recitatief door Richard Vissinga. Het orgel wordt bespeeld door Ab Weegenaar. Voorganger is Ds. Andries Bakker.
Aan het einde van de Cantatedienst is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.
Waar en wanneer
Zondag 31 maart, aanvang 15.30
Grote Kerk, Brouwerstraat, Blokzijl
Toegang is gratis