Dorpshuis Onna met vereende krachten klaar voor toekomst
Ons Dorpshuis in Onna heeft de afgelopen maanden een flinke opknapbeurt gekregen. De renovatie van de toiletgroep, mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers die het dorpshuis een warm hart toedragen, zit in de afrondende fase. “We kunnen er weer vele jaren tegenaan”, zegt een trotse Stoffel Lok, voorzitter van Stichting Ons Dorpshuis.
“Ja, er moest wel wat gebeuren”, erkent Lok. Hij is in zijn nopjes met hoe de verbouwing is verlopen: “De oude toiletgroep was ruim veertig jaar oud en ze voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De betegeling, het leidingwerk en het sanitair waren sterk verouderd en ook muren, plafond en vloer moesten worden gesloopt.”
Begin mei stak een groep dorpsbewoners de handen uit de mouwen om te starten met de sloop van de bestaande toiletgroep. Dankzij grote zelfwerkzaamheid kon deze grote klus in korte tijd geklaard worden. “Een aantal vrijwilligers heeft vervolgens de volledige bouwperiode met de aannemer en de installateur mee gewerkt om enerzijds de kosten van de verbouwing te drukken, maar ook om de bouwperiode zo kort mogelijk te houden”, vervolgt Lok zijn verhaal.
En daarmee stopt het niet wat de inbreng van vrijwilligers betreft: tijdens de zomerperiode wordt doorgegaan met de afwerking, zoals het schilderen van de kozijnen in de toiletgroep en ook aan de entree zal nog het een en ander gebeuren. Ondanks dat de renovatie dus nog niet helemaal is afgerond heerst er al wel veel tevredenheid over het resultaat: “De inrichting is economischer geworden en bovendien is het toilet voor mindervaliden goed toegankelijk geworden. Ik vind het fantastisch om te zien hoe groot de saamhorigheid is in Onna en dat we deze klus met elkaar tot een goed einde brengen”, zegt Lok tevreden.
“Daarnaast ben ik ook dank verschuldigd aan instanties die deze grondige renovatie mogelijk hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het Oranje Fonds dat ons , de Kleine Kernen de Gemeente Steenwijkerland en het Overijssels Noaberschapsfonds met hun financiële bijdragen”, besluit Lok zijn verhaal. “Wij wilden de boel graag goed verbouwen, maar dat kost wel een hoop geld en we hadden zeker niet al het geld in kas. Gelukkig kunnen we er dankzij deze geweldige financiële ondersteuning en de hardverwarmende inzet van alle vrijwilligers weer vele jaren tegenaan!”