Waar blijft Harrie?
Schriftelijke vragen D66 over: Waar blijft Harrie
In de raadsvergadering van 22 januari 2019 is de motie: Publiek-private samenwerking participatiewet unaniem aangenomen.
In deze motie is voor D66 een zeer belangrijk onderdeel opgenomen, namelijk het Harrie project. De motie roept het College op om:
- het Harrie-helpt project zo snel mogelijk actief te introduceren bij werkgevers en te zorgen voor financiële ondersteuning van dit project.
Harrie is de personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een arbeidsbeperking. Harrie staat voor: Hulpvaardig; Alert; Realistisch; Rustig; Instruerend en Eerlijk.
Deze ‘Harrie’ fungeert als buddy en kan zoveel bijstand verlenen als nodig is, zelfs dagelijks. De nieuwe werknemer is daardoor niet afhankelijk van een jobcoach die buiten het bedrijf blijft en slechts enkele malen contact heeft en dus geen zicht heeft op het werkelijke functioneren. Hiermee wordt voortijdige uitval zoveel mogelijk voorkomen.
Uit onderzoek van CNV Jongeren en Vilans blijkt dat de kans op succesvol participeren op de werkvloer aanzienlijk wordt verhoogd wanneer de werknemer met een arbeidsbeperking wordt ondersteund door een Harrie.
De firma Koskamp heeft in de raadsvergadering van 22 januari 2019 een inspraakbijdrage geleverd waaruit blijkt dat het Harrie-project bij hen succesvol is doorgevoerd.
Het roept bij D66 de volgende vragen op:
- Is het Harrie Helpt project al opgestart en zo ja, wat zijn de eerste bevindingen?
- Zo nee, waarom niet?
- En wanneer wordt het dan opgestart?
- Zo ja, heeft de gemeente zelf al een medewerker tot Harrie opgeleid?
Met vriendelijke groeten,
Emmy Elgersma
Fractie D66