Een pandemonium door Hans Bogers
Ja het wil wat met die uitbraak van het Covid-19 virus en ik voel me genoodzaakt er alweer een column aan te wijden. Zeker nu er van rijkswege steeds stevigere, maar nog niet afdwingbare, maatregelen ter voorkoming, beperking en/of bestrijding worden aangekondigd.
En hoe erg het ook allemaal is, zeker voor de toch al kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals bejaarden en mensen met een zwakke gezondheid. En hoe hard ook we deze virusexplosie moeten bestrijden en daartoe alle zeilen bijzetten, vieren toch hypocrisie, egoïsme en honger naar macht en geld ook nu weer hoogtij. Een gemeenschappelijke vijand zou een gezamenlijke, eendrachtige en onverdachte tegenstander tegenover zich moeten zien staan. Maar helaas. Dat is een utopie. Wat voorbeelden van die hypocrisie? De heer Trump, die de grenzen met Europa sluit, uitgezonderd Engeland en Ierland, omdat hij daar persoonlijk wat virusvrije golfressorts heeft liggen; de heer Wilders, die nu opeens wel het buitenland als voorbeeld voor een Nederlandse aanpak gebruikt; dat de visie van het RIVM en andere deskundigen, zoals wetenschappers nu opeens wel zonder enige kanttekening, als betrouwbaar wordt aangemerkt. Ik heb tenminste nog nergens een door een onafhankelijk onderzoeksbureau opgesteld rapport gelezen, waarin de officiële informatie wordt weerlegd. Maar misschien komt dat nog.
De ramp van de Covid-19 uitbraak betekent voor sommigen een onverwachte blessing in disguise. Méér zelfs dan een geluk bij een ongeluk. Naast mensen en bedrijven, die in grote problemen komen, zullen er ook mensen en bedrijven zijn, die van alle ellende zullen profiteren. En wat te denken van criminelen, die misbruik zullen maken van goedgelovigheid en angst. Of van religieuze groeperingen, die hierin de hand van hun god zien, of omgekeerd, dat al deze ellende het bewijs is, dat er geen God bestaat.
Ook de constatering, dat dit probleem langs politieke lijnen, van links en rechts, van oppositie en coalitie aangepakt zou kunnen worden, ligt, hoe treurig ook, voor de hand. Wat levert de aanpak van deze crisis volgend jaar aan stemmen op? Cynisch wellicht. Maar toch. Er zullen ongetwijfeld stemmen opgaan van politici, die alles wijten aan slecht beleid. En de eerste voorbereidingen voor de vorming van een enquêtecommissie worden denkelijk al getroffen. Met de leidende vraag, wie er schuldig is aan de uitbraak van het Covid-19 virus en of bijvoorbeeld de structurele onderbezetting van de douane een oorzaak zou kunnen zijn voor het feit, dat dit corona virus zomaar de grens heeft kunnen passeren.
Maar ja: Eerst maar eens doen wat we moeten doen om dat Covid-19 virus uit te bannen.