De digidag in de Bibliotheek: ook voor digibeten!
We leven in een wereld waar technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. Ons dagelijks leven speelt zich dan ook steeds vaker online af. Voor jongeren is het een vanzelfsprekenheid dat hun levens verwoven zijn met de digitale wereld. Maar voor ouderen is het nog wel eens knap lastig want steeds meer zaken gaan online; van het maken van een afspraak bij de huisarts, tot een treinkaartje kopen en je bankrekening nakijken. En wat te denken van mensen met autisme; hoe kunnen zij zich staande houden in een wereld die in een razend tempo verandert?
Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken om de weg in de digitale wereld te vinden organiseert de Bibliotheek Steenwijk donderdag 15 oktober een Digitale Dag. Wat deze dag zo speciaal maakt is dat er ook veel te beleven is voor volwassenen en kinderen die zich al helemaal thuis voelen in de technologische wereld, en graag met de nieuwste en spannendste gadgets willen kennismaken en er zelf mee aan de slag gaan. Voor ieder wat wils dus!
Zo kunt u informatie en duidelijke uitleg krijgen over de nieuwe luister- en e-boekenapp. Het is misschien even wennen als u de app nog nooit gebruikt heeft, maar als u eenmaal weet hoe het werkt, gaat er een wereld voor u open. Het fijne van e-boeken is immers dat u het helemaal kan aanpasen zoals u prettig vindt lezen, van lettergrootte tot belichting. En wat dacht u van wegdromen bij een mooi luisterboek? Via de Online Bibliotheek heeft u toegang tot meer boeken dan u ooit voor mogelijk zal hebben gehouden.
Ook digitale vragen, die niet zozeer met de bieb te maken hebben, kunt u stellen. Waar u in het dagelijks leven wellicht tegenaan loopt: hoe vraag je bijvoorbeeld online herhaalmedicatie aan bij de apotheek, hoe plaats je een bestelling bij een supermarkt en wat is nou precies dat DigiD waar iedereen het over heeft? Met deze, en alle andere digitale vragen, kunt u terecht in de Bibliotheek tijdens de Digitale Dag. Ook zijn er diverse workshops als ‘Openbaar vervoer in deze tijd’, ‘een online fotoboek maken’ en kunt u zich uitgebreid laten informeren over diverse computercurussen die u in de bieb kunt volgen.
Voor zowel kinderen als volwassenen, organiseert het KennisLab tal van boeiende en spannende activiteiten; zo kan iedereen, jong en oud, kennismaken met Homey de huisrobot. De meeste van ons kennen de maairobot en een robotstofzuiger wel, maar wie of wat is Homey? En wat kan hij allemaal? Zal ieder huis in de toekomst een Homey hebben? Kortom, een kans voor iedereen die benieuwd is naar technologie en robots. Ga er zelf mee aan de slag en ontdek de mogelijkheden!
Ook kunt u bijvoorbeeld aan de slag met 3-D pennen, of een bezoek brengen aan het Achterhuis van Anne; met een VR bril waant u zich echt in het Achterhuis in Amsterdam (maar dan zonder de lange rijen voor de kassa).
En er is ook ‘gewoon’ offline een kindertheater voorstelling. De volledige agenda vindt u op de website van de bibliotheek.
Uiteraard treft de Bibliotheek extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de dag voor iedereen veilig verloopt. Voor alle activiteiten zijn tijdsblokken ingedeeld en wordt er genoeg tijd tussen de blokken gehouden zodat er nooit teveel mensen tegelijk in de bibliotheek aanwezig zullen zijn. In verband met deze Coronomaatregelen is reserveren verplicht en is het aantal plaatsen zeer beperkt. Vol = vol!