Debat over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de 75 jarige VN
Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de VN werd opgericht. De belangrijke oprichtingsidealen waren Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. Nu, 75 jaar later, wordt er stil gestaan bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. Is de VN nog wel relevant vandaag aan de dag? En zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen om te komen tot een duurzame samenleving in 2030 wel realistisch in deze tijd?
Op maandag 26 oktober wordt er daarom in de Debatstudio van Streekomroep 1 Twente te Enschede door het Platform Wo 2 in het kader van 75 jaar VN een debat georganiseerd. Dit debat begint om 19.30 uur en is live te zien via de website www.overijsselviertvrijheid.nl
Aan het debat dat onder leiding staat van 1Twente journalist Niels Veurink nemen deel Han ten Broeke, oud 2e kamerlid en directeur Politieke Zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, Wieteke Willemen, hoogleraar UT m.b.t. Geo-informatiewetenschap, Ringo Ossewaarde, hoogleraar UT in Bestuur, Samenleving en Technologie en Ingrid Jansen, directeur Stimuland, plattelandsontwikkeling.
Zij gaan in gesprek over de dilemma’s voor Overijssel t.a.v. een aantal van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN hebben geformuleerd en welke ondertekend zijn door 193 landen. Allereerst over welke belangrijkste dilemma’s en uitdagingen er de komende jaren liggen voor Overijssel op het gebied van de gevolgen van de klimaatveranderingen.
De te nemen maatregelen vragen veel van de democratieën en de rechtstaat. maar de democratieën zijn nu aan het afbrokkelen, het respect voor mensenrechten neemt af, de haat tussen groepen neemt toe, de economische groei stagneert en het gevaar van klimaatrampen stijgt.
Daarom gaat het tweede onderwerp over of het mogelijk is om te komen tot een goed functionerende democratische en inclusieve samenleving in Overijssel waarbij een transparante gelijkwaardige samenwerking tussen overheden, bedrijven en inwoners voorop staat.
Het debat is de aftrap voor een aantal thematische sessies die het Platform Wo 2 in het voorjaar van 2021 in de provincie gaat organiseren. Ook de regionale omroep RTVOost zal participeren in deze themasessies. Deze thematische sessies hebben als doel om de 17 VN duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te vertalen naar de hedendaagse Overijsselse schaal en te komen tot een dialoog met de samenleving over de daaruit voortkomende dillema’s. De wens is dat het zo kan komen
tot verdieping van inzichten en tot uitkomsten die het verschil kunnen gaan maken. Het Platform WO2 wil zorgen voor verbinding, herkenning, erkenning, het nemen van verantwoordelijkheden en het krijgen van draagvlak daarvoor.
Meer info over deze themasessies is straks te lezen op de website van het Platform: www.overijsselviertvrijheid.nl of via Facebook ‘Overijssel viert vrijheid’.
De “Stichting Platform WO2 Overijssel” is op 12 maart 2019 opgericht door vier partijen: het Memory Museum (MM) in Nijverdal, het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) in Holten, het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO).