Bibliotheek Kop van Overijssel moet flink reorganiseren
De Bibliotheek Kop van Overijssel sluit drie vestigingen, zoekt alternatieven voor de exploitatie van het KennisLab en verkleint de hoofdvestiging in Steenwijk. Deze forse ingreep is nodig, omdat het takenpakket van de Bibliotheek toeneemt en de financiering op de 0-lijn staat. Daarnaast wil de gemeente Steenwijkerland de komende jaren verder bezuinigen op de financiering voor de huisvesting en organisatie.
In de afgelopen tien jaar is het bibliotheekwerk enorm vernieuwd. Er is een maatschappelijk-educatieve Bibliotheek ontstaan als lokaal platform voor een leven lang ontwikkelen. Om dit met beperkte middelen voor elkaar te krijgen, heeft van het team veel creativiteit gevraagd. Lange tijd kon de Bibliotheek nog terugvallen op de eigen financiële reserves, maar die raken uitgeput. Het bestuur van de Bibliotheek wil ook in de toekomst een financieel gezonde Bibliotheek zijn voor vernieuwing, ontwikkelen, verdere digitalisering, professionalisering en als ketenpartner samenwerken in lokale projecten.
Belangrijke rol
Als één van de grootste culturele organisaties speelt Bibliotheek Kop van Overijssel een belangrijke rol in het bevorderen van geletterdheid en leesplezier, het stimuleren van een leven lang leren, het geven van hulp in de digitale samenleving en het organiseren van ontmoeting. De taken van de Bibliotheek liggen vast in de wet. Daarnaast worden met de gemeente aanvullende afspraken gemaakt over de speerpunten in Steenwijkerland. Zoals voorleesuurtjes voor de kleintjes, het terugdringen van laaggeletterdheid met het Taalpunt, het bevorderen van digitale vaardigheden met een Leercentrum en speciaal loket en het opdoen van nieuwe 21e -eeuwse vaardigheden in het KennisLab.
Nieuwe bezuinigingen
De activiteiten van de Bibliotheek worden voor het grootste deel betaald door de gemeente. Per inwoner geeft de gemeente minder uit dan het gemiddelde in Overijssel. Eerder besloot de gemeente Steenwijkerland de Bibliotheek op de 0-lijn te zetten, door het niet-indexeren van de prijscompensatie. Daardoor liep het tekort in 2019 op tot € 66.000. Ondanks genomen maatregelen lopen de tekorten zonder ingrijpen verder op. Komende jaren wil de gemeente de subsidie voor huisvesting en de organisatie nog verder afbouwen.
Pijnlijk, maar noodzakelijk
“Nu ingrijpen is pijnlijk, maar noodzakelijk om ook in de toekomst een financieel gezonde Bibliotheek te kunnen zijn”, volgens het bestuur. Dus sluit de Bibliotheek drie vestigingen, stopt het KennisLab en wordt de hoofdvestiging in Steenwijk kleiner. De vestigingen in Giethoorn, Sint Jansklooster en Steenwijkerwold zijn samen goed voor 13% van de leden en 8% van de uitleningen. Voor het succesvolle KennisLab krijgt de Bibliotheek geen structurele subsidie. Daarom wordt onderzocht of het KennisLab een vaste plek kan krijgen binnen het onderwijs. De Bibliotheek in Steenwijk wordt kleiner, waardoor de huisvestingskosten lager worden.
Belangrijke taak staat onder druk
“De afgelopen jaren is door de Bibliotheek al veel gedaan om de organisatie efficiënter en beter te maken. Zo wordt intensief samengewerkt met de bibliotheken in Zwartewaterland en Staphorst. Ook hebben wij onze organisatie zo ingericht dat wij onze wettelijke taken en gemeentelijke activiteiten goed kunnen uitvoeren. Wij konden dat waarmaken door onze reserves aan te spreken.
Goed bibliotheekwerk is belangrijk in onze gemeente. Wij maken kinderen en volwassenen enthousiast voor lezen, pakken laaggeletterdheid aan en zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid, zeker ook in de vele kleine kernen van onze gemeente. Die bijdrage die wij als bibliotheek leveren aan een mooie gemeente is belangrijk, maar staat ook onder druk. Door nu in te grijpen leggen wij in ieder geval een goede basis voor de toekomst”, zegt het bestuur van de Bibliotheek.