Herdenking van de gevallenen in De Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indiƫ
De jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indiƫ zal ook dit jaar in Steenwijk plaatsvinden. Maar net als bij de andere herdenkingen zal ook deze plechtigheid niet op de gebruikelijke manier kunnen worden gehouden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Steenwijk gaat er vanuit dat de belangrijkste onderdelen van het programma kunnen worden uitgevoerd. De gebruikelijke ontmoeting na afloop in het dorpshuis van Onna, kan echter geen doorgang vinden.
Op 15 augustus worden de landgenoten herdacht die in het oostelijk deel van het Koninkrijk der Nederlanden, gedurende de oorlogstijd 1942 ā 1945, het leven lieten. Maar ook zal worden stil gestaan bij hen, die in de jaren daarna, de gruwelijke gevolgen van oorlogsellende ondervonden.
In boeken, speelfilms en documentaires, maar ook via de media kan men kennis nemen van het leven en de gebeurtenissen tijdens de Japanse bezetting. Gezinnen die uit elkaar werden gerukt en apart in vrouwen-, jongens- en mannenkampen van de buitenwereld werden afgesloten. Weinig en slecht voedsel en erbarmelijke hygiƫnische omstandigheden maakten de mensen ziek, met vaak de dood als gevolg. Mensen van gemengde afkomst bleven weliswaar buiten de kampen, maar moesten zonder inkomsten zien te overleven. De krijgsgevangenen werden in werkkampen ondergebracht en binnen en buiten Nederlands-Indiƫ, als dwangarbeiders te werk gesteld. Velen van hen kwamen om door uitputting en slechte gezondheidsvoorzieningen.
De groep die aan den lijve de Japanse bezetting heeft ervaren, maar die de verschrikkingen van de oorlog heeft overleefd raakt uitgedund. Toch is een aantal van hen er nog en ook nog in staat om over hun ervaringen te vertellen. Tijdens de komende herdenking zal Ć©Ć©n van hen -de heer Ede Dommering (1935)- vertellen over zijn herinneringen aan de tijd voor, tijdens en na de Japanse bezetting. Als jongen heeft hij de oorlogsjaren en de tijd daarna in meerdere kampen doorgebracht.Ā Onder andere in een afgezette wijk in Surabaya, in het kamp te Tangeran en het kamp Adek in Batavia. Ook zal tijdens de herdenking worden gesproken door een vertegenwoordiger van de 2e generatie. Mevrouw SĆ sĆ Spanjerberg, dochter van een Joodse vader die als jongen het leven in het Jappenkamp heeft moeten meemaken en van een Joodse moeder, die als meisje op een onderduik adres de Duitse bezetting in Nederland moest overleven. Zij zal verhaal doen over hoe de oorlogservaringen van haar ouders invloed hebben gehad op haar eigen leven.
Als gebruikelijk zal burgemeester Rob Bats als eerste een toespraak houden.
Onder leiding van Lucie de Lange zal het gelegenheidskoor ook dit jaar weer haar medewerking verlenen, met een repertoire van toepasselijke liederen.
De plechtigheid vindt plaats op zondag 15 augustus a.s. om12.00 uur, bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld in het Slingerbos te Steenwijk (nabij zwembad āDe Waterwijckā).
Belangstellenden zijn welkom, maar worden dringend verzocht de geldende corona-maatregelen in acht te nemen.
Inlichtingen 0521- 514550 /Ā 15aug45steenwijk@gmail.com