Saint-Saƫns festival in Grote Kerk Steenwijk
Door George Huisman
STEENWIJK-LEEUWARDEN – Het zijn twee mannen met een mooie muzikale missie: Ronald Slager is dirigent en Jan Holtrop algemeen bestuurslid van de nieuw opgerichte stichting āDe Nije Symfonyā. Zij bedachten een nieuwe uitdaging tijdens de corona-uitbraak. Ze zochten en vonden zoān zeventig āindividueleā muzikanten die op projectbasis samen gaan spelen; het projectorkest de Filharmony FryslĆ¢n zag het levenslicht.Ā
Het eerste project van de in december 2020 opgerichte Stichting De Nije Symfony is het Saint-Saƫns Festival waarin de Derde Symfonie van de Franse componist Camille Saint-Saƫns centraal staat. Op vrijdag 26 november is de eerste uitvoering in de Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk; een dag later in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Op zaterdagmiddag 27 november zijn er tevens een kamermuziekconcert en een orgelconcert. Ook in deze beide concerten staat de muziek van Saint- Saƫns centraal. In Steenwijk zal de grote Franse componist zelf aanwezig zijn in de persoon van Jaap de Vries en de avond presenteren; in Leeuwarden was hij in 1897 al eerder geweest. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.
Slager en Holtrop: āWij hebben De Nije Symfony opgericht om het realiseren van symfonische muziekprojecten voor amateurs in Friesland en daarbuiten mogelijk te maken, ook voor de langere termijn. Daartoe heeft de stichting het initiatief genomen tot het formeren van een symfonische bezetting, de āFilharmony FryslĆ¢nā. Voorzitter van stichting De Nije Symfony is Herman Leusman, voormalig voorzitter van het Fries Kamerorkest.
Projectorkest
Ronald Slager is sinds 2016 dirigent van het Fries Kamerorkest. āEen hartstikke mooi orkest, we zijn gegroeid in ledenaantal Ć©n in niveau. Eigenlijk zijn we allang geen Kamerorkest meer, maar de naam is van oudsher zo bekend, dus dat laten we maar zo. Maar we liepen wel tegen de grens aan van de ledenstructuur. Sommige mensen, eind dertigers, veertigers, goede instrumentalisten, willen zich niet meer wekelijks binden aan repetities. Want dan zijn ze twintig repetities verder voordat er een concert komt. Meestal zijn het ook de goede, ervaren spelers die niet zoveel repetities nodig hebben, dus dan hebben ze het gevoel dat ze moeten wachten op de minderen. Die mensen willen zich niet binden aan zoān orkest maar willen eigenlijk wel spelen. Dat is het gat in de markt dat we vonden. Toen kwam het idee van een projectorkest: een beperkt aantal repetities voor Ć©Ć©n of twee uitvoeringen. Samen met Jan Holtrop en voorzitter Herman Leusman dachten we: waarom beginnen we niet iets nieuws? Dat was vorig jaar juniā.
Jan Holtrop: āAllerlei ideeĆ«n speelden door onze hoofden. Toen gaven we er een klap op: okĆ©, we beginnen een zelfstandig projectorkest. We kwamen erachter dat de Franse componist Saint-SaĆ«ns in 2021 honderd jaar geleden is overleden, in 1921 dus. Die speelt nog steeds tot de verbeelding met zijn orgelsymfonie. Van deze symfonie is het populaire thema ook āgebruiktā in de popmuziek, zoals is te horen in āIf I had Wordsā van Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley, dat nog steeds hoog in de internationale hitlijsten staat.
Daarnaast, want het is vlak voor Kerst, Oratorium de NoĆ«l, een kerstoratorium, met solisten van het āPrins Claus conservatorium in Groningenā. Slager: āWe mĆ³esten wat, het ledenbestand vergrijst ontzettend, mede omdat de jongere generatie het lastig vindt om zich aan zoān orkest te binden, dat gat moet gevuld wordenā.
Holtrop herinnert zich: āAls je zoān project wilt optuigen, betekent dat je eerst een groep bij elkaar moet bellen. Je wilt een bepaald niveau hebben, dat is ook belangrijk, bij dat niveau moet je zeventig muzikanten bij elkaar zien te krijgen. Een groot symfonieorkestā. Ronald Slager: āWe zochten ook een bepaalde gretigheid bij mensen, je hebt mensen die wat meer willen en die zoeken we. We hebben ze gevonden! Niet alleen komen de musici uit Friesland, ook uit Groningen en Noord-Holland, en mensen die een relatie hebben met Steenwijkā.
Jan Holtrop: āIn het projectorkest van de Nije Symfony spelen ook muziek vakstudenten en docenten die de doelstelling van de stichting mede onderschrijven. Dit project duurt voor de musici vijf weken. Behapbaar. Kort, maar dat is precies wat werktā.
Dirigent Ronald constateerde tot zijn genoegen: āIn Steenwijk is de Grote kerk een fantastische locatie, een enorme kerk. Dit soort evenementen wordt in Steenwijk vaak goed bezocht hebben we begrepen. We hopen van harte dat het Steenwijker publiek ons ook weet te vinden. Het voordeel van Steenwijk is dat we als orkest bij het orgel zitten. In Leeuwarden is het precies andersom: daar zitten wij in het koor van de kerk en het orgel hangt achterin. In totaal heb je met koor en orkest toch om en nabij de 140 mensenā.
Zie voor het volledige festivalprogramma en kaartverkoop: www.nijesymfony.nl.