FietsZe race en mtb club start crowdfundingsactie
Fietsclub FietsZe uit Vledder wil graag door met de aanleg van een nieuwe MTB-route rondom Vledder. En ook de route voor mindervaliden moet er komen. Daarom start de vereniging een crowdfundingsactie om dit voor elkaar te krijgen. Het geld is nodig om juridische hulp in te roepen.
“We moeten op zoek naar fondsen om ons doel te bereiken”, zo weet voorzitter Pieter Bosma van FietsZe. “We verwachten dat we juridische hulp nodig hebben. En daar hebben we als vereniging niet voldoende geld voor.” De club moest een aantal weken geleden stoppen met de aanleg van de twee routes vanwege bezwaren van twee inwoners van Vledderveen. Die hebben hulp gezocht bij de Natuurbeschermingswacht Meppel en Natuuralert in Leiden. Het is deze actiegroepen gelukt om via de rechter een gedeeltelijke stop te forceren op de werkzaamheden.
MTB’ers scheiden van ruiters en wandelaars
FietsZe uit Vledder heeft een plan gemaakt om twee nieuwe routes aan te leggen in de omgeving. Dit plan is omarmd door de gemeente Westerveld, de provincie Drenthe, de Maatschappij van Weldadigheid en Staatsbosbeheer. “Eigenlijk hebben we als vereniging hier twee doelen mee. We willen MTB’ers laten genieten van onze prachtige omgeving. Net als minder valide MTB’ers met een handbike. We hebben hier mogelijkheden. Bovendien scheiden we daarmee wandelaars, ruiters en fietsers van elkaar. Dat is ook een voordeel. En voor wat betreft de natuur; we houden daar zeker rekening mee. Staatsbosbeheer kijkt ook mee. En als we de route moeten verleggen, dan doen we dat. Ik ben zelf vrijwilliger in de natuur. Dan wil ik toch niet dat diezelfde natuur kapot wordt gemaakt?”
Maar de twee tegenstanders van de MTB-routes uit Vledderveen en de actiegroepen zijn niet blij met de fietsers. Er zijn in de procedure voor het verkrijgen van een vergunning fouten gevonden. Daarmee hebben ze hun gelijk gehaald bij de rechter. “Voor ons is dat balen. We gingen er van uit dat we samen met de gemeente en de provincie het goed voor elkaar hadden. Dat blijkt dus niet zo te zijn. We zijn met al onze vrijwilligers ook gestopt.” De bezwaarmakers zijn ook niet van plan om op te geven. “En wij geven ook niet op. We hebben van de rechter opdracht gekregen om samen het bos in te gaan en te kijken of we de route op een paar plaatsen kunnen verleggen vanwege natuur. Wij hebben een voorstel gedaan, maar onze tegenstanders staan niet open voor een alternatief. Daarop hebben we ons voorstel naar de rechter gestuurd met de mededeling dat onze tegenstanders niets willen.”
Vorige week heeft de rechter bepaald dat de route over een afstand van 19 kilometer weer open mag. Wel moest er een omleiding worden gemaakt. “En dat is voor ons de eerste stap waar we ontzettend blij mee zijn. Deze overwinning hebben we maar binnen. We gaan nu vol voor de rest.” Voorzitter Bosma van FietsZe verwacht dat ze juridische hulp nodig hebben. “En daar hebben we nu het budget niet voor. De procedures hebben ons als vereniging en leden duizenden euro’s gekost. Maar we willen ook niet opgeven.” En daarom start FietsZe een crowdfundingsactie. “We hopen op financiële steun via de crowdfundingsactie zodat we verder kunnen.”
FietsZe start crowdfundingsactie
Over een aantal weken volgt een volgende procedure. De vraag is wat daar uit gaat komen. Het kan zo zijn dat het hele traject opnieuw moet worden opgestart. “En dat gaan we ook zeker doen. Ons doel is duidelijk. Als het aan onze tegenstanders ligt, dan komt er helemaal niemand in het bos. Wij zien dat anders.” Voor het voeren van de procedure heeft Fietsze een ervaren jurist in de arm genomen. Zij heeft ervaring met dit soort zaken. De crowdfundingsactie start vandaag via de website fietsze.kentaa.nl. Daar kan een bedrag op gedoneerd worden. “We houden strak in de gaten hoe het geld wordt ingezet. Daar zorgen we als bestuur voor”, zo zegt Pieter Bosma. De fietsclub hoopt op een bedrag van zo’n 65.000,- euro. “Dat klinkt als veel, maar het voeren van procedures is niet goedkoop. Ons doel willen we bereiken. En daarbij houden we echt rekening met de natuur.” De website is inmiddels online en de eerste donaties zijn binnen. Samen met de leden voert de fietsclub vanaf vandaag campagne. Deze duurt zo’n drie maanden. Wanneer de fietsroute voor validen en minder validen is gerealiseerd? Pieter Bosma weet het niet, “maar wij gaan er vol voor. We geven niet op.”