22 schoolklassen op excursie naar Nationaal Park Weerribben-Wieden
In het voorjaar gaan leerlingen van 22 basisscholen op excursie naar het rietland in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het gaat om de groepen 3-4 van scholen uit de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland en enkele uit de Noordoostpolder. Tijdens de excursie leren zij over het eeuwenoude ambacht van het rietsnijden. Wethouder Marcel Scheringa sluit op 9 maart aan bij de excursie van school B uit Steenwijk. Riettelers Gradus Petter en Wout van de Belt gaan dan samen met de kinderen op pad in het rietland.
Leerlingen gaan met een rietsnijder op excursie naar het rietland
Rietsnijders halen al honderden jaren in het voorjaar het riet uit de Weerribben-Wieden. Het riet behoort tot de beste soorten van de wereld. Met hun werk zijn rietsnijders ook onmisbaar voor het behoud van het unieke landschap. Zij zorgen ervoor dat de waterrijke gebieden van de Weerribben-Wieden niet dichtgroeien en dat de rietcultuur blijft bestaan. Tegelijkertijd leveren de rietsnijders de grondstof voor een natuurlijke, duurzame dakbedekking.
De leerlingen gaan tussen 28 februari en 15 maart met een rietsnijder op excursie naar het rietland van de Weerribben-Wieden. Daar maken zij kennis met het ambacht van rietsnijder, de gebruiksmogelijkheden van het riet en het rietlandschap. Voorafgaand hebben zij in de klas al een introductieles gehad van hun leerkracht. Vanaf half maart is het rietland niet meer toegankelijk, omdat het beschermd broedgebied is.
In Weerribben-Wieden zijn duurzame ambachten nauw verweven met het landschap
Eeuwenlang is het landschap gevormd door boeren, rietsnijders, verveners, botenbouwers en vissers. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Kinderen in en om de gemeente Steenwijkerland komen op school niet of nauwelijks in aanraking met deze ambachtelijke beroepen, terwijl ze zo nadrukkelijk verbonden zijn met hun eigen woonomgeving in de Weerribben-Wieden. Met het programma Duurzame Ambachten willen we daar verandering in brengen. We willen graag dat de volgende generatie, onze kinderen, enthousiast wordt over deze ambachten. Daarnaast stimuleren we bijvoorbeeld het gebruik van riet uit het gebied en de bouw van authentieke punters door samen met de provincie Overijssel subsidies op de aankoop daarvan te verstrekken.’
Lessen in de klas sluiten aan de bij de excursies
Educatief bureau Komvoor ontwikkelde lessen over riet en water voor groep 3-4. Daarmee kunnen kinderen na afloop van de excursie in de taal-, reken-, gym- en muziekles het onderwerp verder verdiepen en schoolse inhoud koppelen aan het landschap uit hun eigen omgeving. Dit materiaal is gratis te downloaden via www.duurzameambachten.nl. Willemijn Zwart, educatief ontwikkelaar bij Komvoor: ‘Ik vind het altijd weer bijzonder hoeveel impact onderwijs buiten de klas kan hebben op leerlingen. Abstracte lesstof komt tot leven en leerlingen zitten op het puntje van hun stoel.’