Afval scheiden? Geen kunst aan!
‘Het gaat goed, maar het kan altijd beter’, zegt wethouder Tiny Bijl
Wethouder Tiny Bijl presenteerde deze week in het Infopunt Duurzaam Doen de actie ‘Afval scheiden, geen kunst aan!’ Met deze actie wil de gemeente samen met de inwoners de hoeveelheid huishoudelijk restafval (in de ondergrondse containers) verminderen én de kwaliteit van de grondstoffen (o.a. glas, plastic, papier) verbeteren. De actie past in het doel om in 2050 een circulaire gemeente te zijn. Dat betekent dat elk product en elke grondstof kan worden hergebruikt. En dat is beter voor het milieu.
Het kan altijd beter
“We doen het in Steenwijkerland eigenlijk al heel goed”, zegt wethouder Tiny Bijl. Tijdens de presentatie van de actie legt zij uit waarom het nog beter kan en moet. “Sinds een aantal jaren werken we binnen de gemeente met het systeem ‘omgekeerd inzamelen’. Dat betekent dat grondstoffen (zoals papier en karton, plastic en glas) gratis worden opgehaald. Of kunnen worden ingeleverd. Al het andere huishoudelijk afval is restafval en daarvoor moeten de inwoners betalen. Bijvoorbeeld per vuilniszak die in de ondergrondse container gaat.”
“We horen als gemeente echt bij de top van Nederland als het gaat om afval scheiden. Dat is heel mooi, maar om in 2050 circulair te kunnen zijn, moet het nog beter. We moeten producten en grondstoffen nog veel meer gaan hergebruiken. Veel producten krijgen al een tweede leven bij de kringloopwinkel. Of kunnen worden gemaakt in het repaircafé. Dat scheelt afval. Toch vinden we nog te vaak melkpakken, glas of kleding in het restafval. Dat kan dus nog beter. Het is niet altijd makkelijk om te bedenken of iets restafval of een grondstof is. Daarom starten we deze actie en geven we de inwoners praktische tips om nog beter afval te scheiden. Minder restafval, betere grondstoffen. Dat is het doel.”
Posters en praktische tips
Elke maand staat er 1 grondstof in de schijnwerpers tijdens de actie ‘Afval scheiden, Geen kunst aan!’. Deze maand zijn dat elektrische apparaten. Dus alles met een stekker of batterij. Zoals koffiezetters, boxen voor de computer, een toetsenbord, dvd-speler of bakplaat. Er komt een artikel in de krant met praktische tips en informatie op de website steenwijkerland.nl/afval. Ook staan er deze maand fraaie posters door de hele gemeente. De thema’s voor de komende maanden zijn PMD (plastic, metaal en drinkkartons), papier en karton, GFT (groente-fruit-tuin) en textiel (kleding, stoffen, sokken, dekbedovertrekken).