CDA: Stikstof aanpak minister biedt geen perspectief voor boeren en vitaal platteland
Wat doet college Steenwijkerland met stikstof-aanpak na brief minister N&S en afhaken LTO-Noord?
De brief van minister Van der Wal van Natuur & Stikstof van 1 april 2022 waarin zij de hoofdlijnen beschrijft voor aanpak van natuur, water en klimaat in het landelijk gebied en van het bredere stikstofbeleid, doet veel stof opwaaien in heel Nederland. Haar standpunten raken ook de Gebiedsgerichte Aanpak stikstof c.a. in Noordwest-Overijssel. Kort samengevat is de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) in Nederland er op gericht om vanuit integraal perspectief de bodemdaling terug te dringen (CO2-reductie), de natuurdoelen te halen (stikstofreductie) en daarbij het toekomst-perspectief van ondernemers voor ogen te houden. Hiervoor zijn per regio gebiedstafels ingericht met allerlei partijen om een aanvalsplan te schrijven. De gemeente Steenwijkerland zit aan de gebiedstafel Noordwest-Overijssel, waar ook Kampen, Staphorst en Zwartewaterland onder vallen.
Intussen is de landbouwsector vertegenwoordigd door LTO-Noord afgehaakt en uit het overleg gestapt. Juist op het moment dat op 6 april jl. het startdocument ter instemming was geagendeerd in de bestuurlijke regiegroep. De wereld ziet er nu heel anders uit.
Deze ontwikkelingen zijn voor de CDA-fractie aanleiding om vragen te stellen aan het college.
CDA-woordvoerder Clazinus Netjes: “Het CDA vindt dat er veel meer aandacht moet zijn voor financieel – en ondernemersperspectief voor (jonge) agrariërs. Onze boeren zijn van levensbelang. Natuur, platteland en boeren zijn ook in onze gemeente onlosmakelijk met elkaar verbonden en boven alles onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Voor een aantal Natura2000 gebieden is de natuurdoelstelling gekoppeld aan de KDW (grenswaarde stikstof) nooit haalbaar, zelfs niet als alle boeren in of nabij deze gebieden stoppen. Daarom willen wij dat in plaats van de omstreden KDW-systematiek een brede benadering van de ontwikkeling van natuurwaarden. Ook dient in plaats van te werken met modellen de daadwerkelijke lokale toestand van kwetsbare natuur en de stikstofemissies te worden gemeten om de toelaatbare stikstofbelasting te bepalen. Er is nu onvoldoende aandacht voor investeren in innovatie en voor duidelijkheid en perspectief en een duurzaam verdienmodel voor de overblijvende (familie)bedrijven.”
De CDA-fractie wil weten wat de reactie van het college is op de brief van de minister en daarnaast welk standpunt het college in het overleg op 6 april jl. heeft ingenomen. Ook wil de fractie weten hoe het nu verder moet zonder LTO-Noord als vertegenwoordiger van de belangrijkste doelgroep, de agrariërs, aan de gebiedstafels. Ook wil de fractie weten wanneer de raad in positie wordt gebracht om als democratisch verkozen volksvertegenwoordiging inbreng te leveren. Hierin is nu niet voorzien, zodat de situatie dreigt dat de raden van de gemeenten aan het eind van de rit bij het kruisje mogen tekenen
Onderwerp: Vragen ex art. 39 RvO gemeenteraad Steenwijkerland inzake de GGA (Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof Noordwest-Overijssel)
Steenwijk, 12 april 2022
Geachte college,
In de raadsvergadering van 15 februari jl. stond de Informatienota Startdocument Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) als ingekomen stuk ter kennisname op de agenda. De raad heeft echter aangegeven over dit stuk van gedachten te willen wisselen. Dat zal nog enige tijd duren.
Kort samengevat is de Gebiedsgerichte Aanpak er op gericht om vanuit integraal perspectief de bodemdaling terug te dringen (CO2-reductie), de natuurdoelen te halen (stikstofreductie) en daarbij het toekomstperspectief van ondernemers voor ogen te houden. Vooral dit laatste aspect baart ons zorgen.
De GGA vindt plaats via gebiedstafels waar veel betrokken partijen zijn vertegenwoordigd. Er zijn uitgangspunten opgesteld, er is een gebiedsanalyse uitgevoerd en nu ligt het startdocument voor dat op 6 april jl. aan de bestuurlijke regiegroep ter instemming is voorgelegd. Tot nu toe is de raad niet inhoudelijk betrokken geworden in het traject, terwijl voor grootschalige projecten waarvoor nog geen beleidskaders zijn vastgesteld en die een grote maatschappelijke impact kunnen hebben, advies nodig is van de gemeenteraad. Maar ook los hiervan is het belang van een vitaal platteland op zich al voldoende aanleiding om de raad tijdig te betrekken.
Intussen ziet de wereld er sinds de werkvergadering van 31 maart 2021 over de aanpak GGA heel anders uit.
Zo ligt er nu de brief van de minister van Natuur & Stikstof van 1 april 2022 inzake de hoofdlijnen aanpak van natuur, water en klimaat in het landelijk gebied en van het bredere stikstofbeleid. Deze brief doet veel stof opwaaien in heel Nederland, en raakt de Gebiedsgerichte Aanpak
Intussen is de landbouwsector vertegenwoordigd door LTO-Noord afgehaakt.
Het CDA vindt dat er veel meer aandacht moet zijn voor perspectief voor (jonge) agrariërs. Onze boeren zijn van levensbelang. Natuur, platteland en boeren zijn ook in onze gemeente onlosmakelijk met elkaar verbonden en boven alles zijn boeren onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Voor een aantal Natura2000 gebieden is de natuurdoelstelling nooit haalbaar, zelfs niet als alle boeren in of nabij deze gebieden stoppen. Daarom willen wij dat in plaats van de omstreden KDW-systematiek de daadwerkelijke toestand van kwetsbare natuur en de stikstofemissies wordt gemeten om de toelaatbare stikstofbelasting te bepalen. Er is nu onvoldoende aandacht voor investeren in innovatie en voor duidelijkheid en perspectief en er is geen zicht op een duurzaam verdienmodel voor de overblijvende (familie)bedrijven.
Deze actuele ontwikkelingen brengen ons tot de volgende vragen.
- Wat is de visie van uw college op de hiervoor genoemde hoofdlijnenbrief van de minister?
- Welk standpunt heeft uw college rekening houdend met deze visie verwoord in de Bestuurlijke Regiegroep op 6 april j.l. bij de behandeling van het startdocument?
- Welke consequenties heeft het afhaken van LTO-Noord volgens uw college voor het in gang gezette proces GGA? Deelt u de overwegingen die LTO-Noord tot haar besluit brachten?
- Welke stappen gaat uw college zetten om een duurzaam perspectief te bieden aan onze ondernemende agrariërs als onderdeel van een vitaal platteland?
- Op welke wijze trekt uw college samen op met Gedeputeerde Staten van Overijssel en oefent u invloed uit op het provinciaal beleid in de richting van de gemeente?
- Pas nadat de uitkomsten c.q. besluiten van de Gebiedstafels genomen zijn, komt de raad in beeld om dit te vertalen in ruimtelijk beleid. In het organogram (bijlage 4 Uitgangspunten Gebiedsgerichte Aanpak, werkvergadering 31 maart 2021) is niet aangegeven wanneer en op welke wijze uw college en de gemeenteraden in het kader van het democratische proces in beeld moeten komen. Hoe gaat uw college invulling geven aan dit belangrijke aspect van onze democratische beginselen?
Met vriendelijke groet,
Namens de CDA-fractie Steenwijkerland,
Clazinus Netjes