24 uur zeilen met Gieterse punters; een uitputtingsslag
Een ware uitputtingsslag was het, afgelopen weekend op de Bovenwijde (ook wel ’t Bovenwiede) in Giethoorn. Zeilvereniging ‘t Wiede organiseerde daar voor het eerst een 24 uursrace punterzeilen. Vooral voor het plezier, maar ook om nog maar eens duidelijk te maken hoe mooi dit stukje Gieters erfgoed is.
Tekst en foto’s: Janine Renes
Om klokslag 16.00 uur op zaterdagmiddag klikt het startsignaal en beginnen de 21 teams vol enthousiasme aan de race. Elke punter heeft een minimale bezetting van twee man. ”In totaal zijn er tachtig deelnemers”, vertelt Thoni Meijer. Samen met de rest van de organisatie kijkt hij vanaf een eilandje naar de iconische bootjes die voorbijzeilen. ”Blijkbaar zijn er genoeg mensen zo gek om 24 uur in een punter te gaan zitten, zelfs in het donker.”
Jaartje uitgesteld
Er waren al echte wedstrijdklassiekers, zoals de ‘Zeilpunter Teamwedstrijd’ en de ‘Punter Bonanza’. En nu is er dus opnieuw iets bedacht. Wel een jaar later dan gepland, vanwege corona. ”De meeste deelnemers zijn toch wel prettig gestoord ja”, concludeert Meijer. ”We zien dat het ‘fun-zeilen’ in opkomst is. De traditionele punters worden dan gebruikt om voor de gezelligheid mee te varen, met vrienden of familie. Maar daarnaast wordt er ook serieus gezeild dit weekend.”
Bekijk hier hoe de deelnemers het 24 uur lang vol weten te houden:
Olympische gedachte
Op het eiland in het midden van het meer staat Het Kraggenhuis. De groepsaccommodatie fungeert als zenuwcentrum. Hier kunnen de teams terecht voor een eten, drinken en later op de dag voor muzikale afleiding. Voor wie een oogje dicht wil doen, zijn er bedden beschikbaar.
”Doel is om zoveel mogelijk achtjes te zeilen”, legt de organisator uit. De punters worden verdeeld in twee categorieën: met en zonder fok. Een fok is één van de zeilen. ”Of er een prijs is? Nou vooral de ervaring en eeuwige roem. De Olympische gedachte.” Na iedere ronde moet een deelnemer van boord om een QR-code te laten scannen. Om 16.20 uur heeft het eerste team al een ronde gemaakt.
Aan de andere kant van het meer houdt een jury, in een oude caravan op een ponton, nauwlettend in de gaten of er daadwerkelijk hele rondes worden gezeild.
‘Moeten we meemaken’
Er heerst een gezonde concurrentie, maar eigenlijk is de sfeer het belangrijkst. Al snel is duidelijk dat met name één team de grote sfeermaker is op het meer. Team ‘De Zwartrijders’ bestaat uit vrienden Jeroen Schreur, Harm Kroon, Robert Munsterman en Joost Visscher. Jeroen en Joost zitten in de organisatie van de zeilpunterwedstrijd ‘De Dag der Dagen’, dus zijn beiden geen onbekenden.
Jeroen Schreur is zelf ook punterbouwer. Dit weekend heeft hij zich echter opgeworpen als teamcaptain. De dorst van zijn kameraden moet op tijd wordt gelest en het is zaak om urenlang de spirit erin te houden. ”Hop mannen, dit gaat goed zo. Nog maar 23 uur”, lacht hij. ”Het is in onze achtertuin, voor het eerst. We houden van punterzeilen en hadden zoiets van dit moeten we meemaken.” Voor hem is er nog een andere reden om mee te doen. ”Ik wil m’n vader verslaan. Hij zegt altijd tegen anderen dat hij mij het punterzeilen leert.”
Lange nacht
Rond 20.00 uur is er een pauze en punteren de teams door Giethoorn. Wanneer de duisternis invalt krijgt iedere punter verlichting op de zeilen, wat een magisch plaatje oplevert. Volgens veel aanwezigen een hoogtepunt. Evenals de stilte in de ochtend. De zonsopkomst. Was het zeilweer op zaterdag nog prima, in de nacht valt de wind helaas weg. Organisator Thoni Meijer: ”Het was dobberen in het donker. Een lange nacht.”
Zondagmiddag 16.00 uur kan de balans worden opgemaakt. ”Geen makkie, maar wel een onvergetelijke ervaring. Bijna alle teams hebben de 24 uur gehaald. Je zag ieder uur de aftakeling. Die verandert nu in blijdschap.”
Oud ambacht
Punters behoren tot de oudste nog bestaande schepen. Al honderden jaren varen er punters in dit waterrijke gebied. Je kunt ermee zeilen, roeien of punteren. Er varen meer en meer polyester punters rond, maar nog steeds worden de echte, eikenhouten punters gebouwd in het dorp. Dat gebeurt met de hand, op ambachtelijke wijze.
”Het is de meest oncomfortabele boot die er is” – Thoni Meijer, organisatie Giethoorn 24
Meijer: ”Wanneer je in zo’n traditionele punter zit, geeft dat een bijzonder gevoel. Ook de mensen aan de kant genieten. Het is beeldbepalend voor Giethoorn.” Erg comfortabel zijn de vaartuigen overigens niet. ”Het is allemaal van hout, het is hard. Vroeger werden ze gebruikt voor werk, zonder luxe. Je ziet nu dat deelnemers kussens en slaapspullen mee hebben genomen. Anders wordt het wel erg afzien.”
Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met RTV Oost, de regionale omroep van Overijssel.