Primeur: deel e-bike in Weerribben-Wieden
En een mooie subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie om aan te sluiten
De ov-fiets in de stad wordt al door veel Nederlanders gebruikt. Daar komt vanaf 1 augustus een deel e-bike voor de regio Steenwijkerland bij. De gemeente Steenwijkerland plaatst vier hubs (dit zijn opstappunten) met in totaal veertig e-bikes. Via deze hubs in Giethoorn, Steenwijk, Oldemarkt en Blokzijl kan Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omliggende regio (zoals Drenthe, Weststellingwerf en de Noordoostpolder) ontdekt worden.
De hubs met deelfietsen zijn een primeur voor Steenwijkerland én voor een natuurgebied. Niet eerder startte een gemeente in Nederland een project rond deelmobiliteit in een Nationaal Park. Daarnaast lanceert Steenwijkerland vanaf 1 september een subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie om hierbij aan te sluiten. Met de regeling kunnen zij een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app.
Steeds meer mensen kiezen voor deelmobiliteit. Zij bezitten geen auto, e-bike of scooter, maar lenen dit vervoermiddel als zij hem nodig hebben. Deelscooters en -fietsen in de stad worden al veel gebruikt, maar nog niet op het platteland. Nationaal park Weerribben-Wieden is het eerste natuurgebied met deelfietsen.
40 e-bikes
De eerste vier hubs staan in Giethoorn, Steenwijk, Oldemarkt en Blokzijl. Plekken die makkelijk zijn te bereiken met een auto of het openbaar vervoer. Verdeeld over deze hubs staan in totaal 40 e-bikes die elke toerist, maar ook elke bewoner, kan pakken en gebruiken. Je reserveert de e-bike vlak voor gebruik met de Weerribben-Wieden app en betaalt per kwartier. De e-bike kost 3 euro per uur. Na gebruik zet je de fiets terug op een van de hubs.
Om de hubs tot een succes te maken, is nadrukkelijk gekeken naar deelmobiliteit in steden. Hier storen inwoners zich vaak aan strooifietsen en strooiscooters: die worden overal en nergens achter gelaten. Daarom staan in Steenwijkerland vaste hubs; hier start en eindigt de reis met de deel e-bike.
Toegankelijk
Wethouder Bram Harmsma: “Het project, dat mogelijk is gemaakt door de Regio Deal Zwolle, zorgt ervoor dat het Nationaal Park en de regio toegankelijk zijn voor elke bezoeker en nodigt hen uit ook de nog minder bekende stukken van het prachtige Weerribben-Wieden te verkennen. Ook een langere tocht met verschillende vormen van vervoer wordt mogelijk. Een bezoeker start vanaf de hub in Oldemarkt, fietst naar Giethoorn, stapt hier op de ecowaterbus naar Sint-Jansklooster en levert de e-bike in Blokzijl weer in. De subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie maakt het mogelijk om op een aantrekkelijke manier aan te sluiten.”
Subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie | vanaf 1 september
De gemeente Steenwijkerland startte dit project en financiert de eerste vier hubs met e-bikes. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Ondernemers kunnen een hub bij hun zaak, camping of onderneming plaatsen. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje.
Bram Harmsma: “Met de regeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie maken de hubs een vliegende start. Met de regeling kunnen ondernemers een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app. Hiermee kan het aantal plekken uitgebreid worden met e-bikes. Maar later in de tijd ook met andere vormen van deelvervoer zoals e-steps, e-scooters en zelfs auto’s. Volwaardige hubs waar je kunt wisselen van elk soort vervoer.”
Beheer en onderhoud door de NoordWestGroep
In het project heeft de gemeente afspraken gemaakt met de NoordWestGroep. Zij zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van de deelfietsen. Medewerkers van het bedrijf zorgen voor het beheer en onderhoud van de e-bikes. Zo zijn er altijd genoeg fietsen op de hubs en worden reparaties snel uitgevoerd. “Wij zijn er trots op ons steentje bij te dragen om vervoer in onze prachtige regio voor iedereen nog toegankelijker te maken. De werkzaamheden die voor het slagen van dit project nodig zijn, worden uitgevoerd door onze collega’s van NWG Techniek. En sluiten heel goed aan bij onze bedrijfsfilosofie. Werk. Voor elkaar. We hebben er met dit project een interessante en uitdagende werksoort voor onze collega’s bijgekregen”, aldus Arjen Mol – directeur NoordWestGroep.